ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρεμλίνο: «Εσωτερική υπόθεση» της ΕΕ η υποψηφιότητα Ουκρανίας-Μολδαβίας

15:07 - 24 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Κρεμλίνο: «Εσωτερική υπόθεση» της ΕΕ η υποψηφιότητα Ουκρανίας-Μολδαβίας
Η Μόσχα χαρακτήρισε σήμερα «εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» την απόφαση των 27 να αποδώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Δυτικούς ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία.

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ωστόσο πως είναι «σημαντικό» για τη Μόσχα «όλες αυτές οι διαδικασίες να μην επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στη Ρωσία (...) στις σχέσεις αυτών των χωρών με τη Ρωσία».

Εξέφρασε επίσης την ευχή αυτό να μην καταλήξει σε μια επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τς Βρυξέλλες που βρίσκονται τώρα σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο «που είναι πολύ δύσκολο να υποβαθμιστούν περαιτέρω».

Ο Πεσκόφ κατήγγειλε επίσης τη βούληση της Μολδαβίας «να γίνει πιο ευρωπαϊκή από τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία, που είναι υποψήφια για ένταξη εδώ και 20 χρόνια, «δεν μπόρεσε ποτέ να προχωρήσει πιο μακριά. Όμως την ίδια στιγμή, έγινε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως μια ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας δεν αντιπροσωπεύει «κανένα κίνδυνο» για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία, και είπε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αντιτίθεται σε αυτήν.

Χρησιμοποίησε όμως πολεμικό λεξιλόγιο, κατηγορώντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία, όπως οι ναζί στην εποχή τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.