ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευλογιά πιθήκων: Αλλάζει ο τρόπος εμβολιασμού λόγω έλλειψης δόσεων

20:45 - 19 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Ευλογιά πιθήκων: Αλλάζει ο τρόπος εμβολιασμού λόγω έλλειψης δόσεων
Νέα τεχνική έγχυσης του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που θα επιτρέψει την ανοσοποίηση περισσότερων ανθρώπων και επομένως θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη στις διαθέσιμες δόσεις, ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Πλέον, στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να γίνεται η ένεση με το εμβόλιο Imvanex ακριβώς κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (διαδερμικά), και όχι βαθύτερα (υποδόρια) όπως γίνεται σήμερα, κι έτσι να χορηγείται μόνο το ένα πέμπτο της δόσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο EMA.

Αυτή η τεχνική, που χρησιμοποιεί μια πιο αδύναμη δόση εμβολίου, παράγει την ίδια ανοσία και ισοδύναμο επίπεδο αντισωμάτων σε σύγκριση με την άλλη μέθοδο, όμως ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος είναι μεγαλύτερος, προειδοποίησε ο οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ.

«Οι εθνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν, ως προσωρινό μέτρο, να χρησιμοποιήσουν το Imvanex με διαδερμική ένεση σε πιο αδύναμη δόση, προκειμένου να προστατευτούν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κατά την τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, όσο τα αποθέματα του εμβολίου παραμένουν περιορισμένα», σημείωσε ο EMA.

Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η εν λόγω έγκριση αποτελεί «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, διότι επιτρέπει τον εμβολιασμό πενταπλάσιου αριθμού ανθρώπων με τα αποθέματα εμβολίου που διαθέτουμε τώρα».

«Διασφαλίζει καλύτερη πρόσβαση στον εμβολιασμό για όλους όσους που διατρέχουν κίνδυνο, καθώς και για τους επαγγελματίες υγείας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.