ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ: Κινητικότητα στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod

19:43 - 03 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Συναγερμός στο ΝΑΤΟ: Κινητικότητα στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod
Το ΝΑΤΟ σήμανε συναγερμό τη Δευτέρα (3/10), καθώς το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του στον Αρκτικό Κύκλο.

Σχετικό δημοσίευμα της La Repubblica αναφέρει πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΝΑΤΟ, το υποβρύχιο μπορεί να κατευθυνθεί προς τη Θάλασσα Κάρα για να δοκιμάσει την  βόμβα Ποσειδώνας με πυρηνική κεφαλή δύο μεγατόνων!

Το υποβρύχιο έχει μήκος περίπου 184 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα, με εκτόπισμα μεγαλύτερο από 19.000 τόνους (εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για μέγιστο εκτόπισμα εν καταδύσει τους 30.000 τόνους), μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 32 κόμβους, με αυτονομία 120 ημερών και ουσιαστικά «απεριόριστη» επιχειρησιακή εμβέλεια, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι.

Σύμφωνα με του Ρώσους, η έκρηξη της βόμβας  θα δημιουργούσε  ραδιενεργό τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για γενιές. Η κεφαλή δεν δοκιμάστηκε ποτέ λόγω των διεθνών απαγορεύσεων για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Η παραβίαση αυτών των συμφωνιών με τη δοκιμή του Ποσειδώνα –ακόμη και στα απομακρυσμένα νερά της Αρκτικής– θα ήταν μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση από τη Ρωσία.

Αναλυτές ελπίζουν βέβαια πως πρόκειται απλώς για ένα "ξεμούδιασμα" για το υποβρύχιο και παράλληλα για έναν μικρό εκφοβισμό από τη μεριά του Πούτιν στη Δύση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.