ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Η Γερμανία έτοιμη για ιστορική στροφή σε ευρωομόλογο

19:32 - 10 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Bloomberg: Η Γερμανία έτοιμη για ιστορική στροφή σε ευρωομόλογο
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής εντός της ΕΕ για το πακέτο 200 δισ. ευρώ που προωθεί στη Γερμανία για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ωστόσο, φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να αποδείξει πως δεν σκέφτεται μόνο τη χώρα του.

Ο Γερμανός Καγκελάριος επικρίθηκε καθώς θεωρήθηκε πως με το πρόγραμμα-μαμούθ που προωθεί διογκώνει τις ανισορροπίες εντός της ΕΕ. Πως δηλαδή η Γερμανία ως ισχυρή χώρα θα αντέξει, αλλά λειτουργεί μονομερώς και δεν συμμετέχει σε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.

Το Bloomberg επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σολτς είναι διατεθειμένος να αποδείξει ότι δέχεται άδικη κριτική.

Σε δημοσίευμά του αναφέρει πως ο Σολτς είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη σταθερή γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων και να υποστηρίξει την κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση της «τρύπας» που έχει ανοίξει η ενεργειακή κρίση.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα εκταμιευθούν στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις.

Ο Σολτς σηματοδότησε την αλλαγή στάσης στη χρήση κοινού δανεισμού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις προθέσεις του Γερμανού καγκελάριου.

Δεν δέχθηκε το πλαφόν, αλλά δέχθηκε αλλαγή τιμολόγησης στο φυσικό αέριο και κοινό ευρωομόλογο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκδοση κοινού χρέους θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια δραματική στροφή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, έχει αντιταχθεί σε τέτοιου είδους μέτρα στο παρελθόν. Όμως οι εκκλήσεις για ανάληψη δράσης χωρίς χρονοτριβές έχουν αυξηθεί, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να επιβιώσει μέσα σε έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη θέση του Σολτς για το κοινό χρέος, λέγοντας ότι σημαντικά κεφάλαια είναι ακόμη διαθέσιμα ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς πάντως να αποκλείει την επιλογή αυτή.

Οι απαντήσεις θα δοθούν καθώς θα πλησιάζουμε στη Σύνοδ Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.