ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεργειακή κρίση: Οι Βρετανοί εφοδιάζονται με κουβέρτες και ζεστά ρούχα

08:11 - 12 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Ενεργειακή κρίση: Οι Βρετανοί εφοδιάζονται με κουβέρτες και ζεστά ρούχα
Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν σημαντική αύξηση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη (11/10/), ωστόσο κάποιες λεπτομέρειες έφεραν ακόμα μια φορά «φως» τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εμπορική ένωση της Βρετανίας, η ετήσια αύξηση κατά 2% στις λιανικές πωλήσεις, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτοξευμένες τιμές και όχι στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης, οι βρετανοί καταναλωτές απέφυγαν αγορές όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και έπιπλα, ενισχύοντας τις πωλήσεις σε είδη όπως κουβέρτες, ζεστά ρούχα και ενεργειακά αποδοτικές οικιακές συσκευές.

«Καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να πέφτει, οι άνθρωποι ψώνιζαν προσεκτικά», δήλωσε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC. «Ένας δύσκολος χειμώνας πλησιάζει τόσο για τους λιανοπωλητές όσο και για τους καταναλωτές», υπογράμμισε η ίδια.

Ενεργειακή κρίση

Με τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύονται στην Ευρώπη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου την επιβολή πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών και μια επιχορήγηση 400 λιρών σε κάθε νοικοκυριό σε διάστημα έξι μηνών, η οποία επικεντρώνεται κυρίως σε ευάλωτες ομάδες.

Ωστόσο, ένα μέσο νοικοκυριό εξακολουθεί να χρειάζεται ετήσιο λογαριασμό 2.500 λιρών για τα επόμενα δύο χρόνια, από 1.400 λίρες που χρειαζόταν τον Οκτώβριο του 2021.

Υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διεξαγάγει δημόσια εκστρατεία ενημέρωσης που θα ενθαρρύνει τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων

Όπως τόνισε η Helen Dickinson, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων έδειξαν ότι τα νοικοκυριά προετοιμάζονται για τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, ενώ παράλληλα έρχονται αντιμέτωπα με τις ευρύτερες αυξήσεις των τιμών, με τον πληθωρισμό στο 9,9%.

Τα ενοίκια και οι πληρωμές στεγαστικών δανείων, με τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας να εκτοξεύονται, είναι επίσης ανοδικά.

Οικονομική αναταραχή

Μεταξύ άλλων, η Dickinson έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων κόστους σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού, την αδύναμη λίρα και τη «σφιχτή» αγορά εργασίας που αυξάνει το κόστος προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Τρίτη (11/10/) έδειξαν ότι η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 3,5% την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και ο αριθμός των ανέργων ανά κενή θέση εργασίας βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό.

Εν τω μεταξύ, η λίρα έχει υποχωρήσει δραματικά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος, αυξάνοντας το κόστος για τους εισαγωγείς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ισχύς του δολαρίου λόγω της αστάθειας του παγκόσμιου χρηματιστηρίου και των αδύναμων οικονομικών προβλέψεων του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξε τη στερλίνα, η οποία επίσης υποχώρησε έναντι του ευρώ.

Παράλληλα, μια σειρά από μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 23 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε ιδιαίτερη πτώση στη λίρα, καθώς επίσης πυροδότησε ξεπούλημα του χρυσού, ωθώντας το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου υψηλότερα και αποσταθεροποιώντας την αγορά στεγαστικών δανείων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.