ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Παραμένει «κενή» η θέση Ειδικού Απεσταλμένου για θρησκευτικές ελευθερίες!

12:15 - 12 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Παραμένει «κενή» η θέση Ειδικού Απεσταλμένου για θρησκευτικές ελευθερίες!
Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα, παραμένει «κενή» η θέση του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ, για την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων!

Αυτό, τουλάχιστον, ομολογεί ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, σε γραπτή του απάντηση προς πέντε ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Jaak Madison , Gianantonio Da Re , Nicolaus Fest , Laura Huhtasaari , Joachim Kuhs ), αναφέροντας, μάλιστα, ότι σύντομα (sic) η Κομισιόν θα λάβει απόφαση για αυτό το θέμα.

Οι ευρωβουλευτές σημείωναν στη ερώτηση τους ότι,στις 5 Μαΐου 2021, ο Χρήστος Στυλιανίδης διορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος για την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων αλλά τον Σεπτέμβριο του 2021 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή για να αναλάβει υπουργική θέση στην Ελλάδα.

Έκτοτε η θέση παραμένει κενή και οι ευρωβουλευτές ρωτούσαν :

  1. Πότε θα διορίσει η Επιτροπή νέο ειδικό απεσταλμένο για την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων;

  2. Γιατί αναδιαμορφώθηκε η θέση το 2021 ώστε ο κάτοχος να αναφέρει στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, αντί να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η οποία σηματοδότησε μια στροφή προς μια πιο εσωτερική εστίαση;

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Σχινά εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.10.2022)

Μετά την παραίτηση του κ. Στυλιανίδη από την θέση του Ειδικού Απεσταλμένου για τη θρησκευτική ελευθερία, η Επιτροπή , επί του παρόντος εξετάζει ένα νέο ραντεβού και σύντομα θα λάβει απόφαση για αυτό το θέμα.

Η εντολή του Ειδικού Απεσταλμένου είναι να προάγει την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων εκτός της ΕΕ, και ιδίως για την καθιέρωση διαλόγου με τις εθνικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στις χώρες που υποφέρουν από διακρίσεις λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων και για την υποστήριξη διαπολιτισμικών και ο διαθρησκειακός διάλογος.

Ο Απεσταλμένος αναμένεται να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών και κοινές πρωτοβουλίες για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και πεποιθήσεων.

Σε συνεργασία με αρχές τρίτων χωρών, ο Απεσταλμένος θα προωθούσε επίσης μέτρα για τον στόχο της αποριζοσπαστικοποίησης, την πρόληψη του εξτρεμισμού για λόγους θρησκείας ή πεποιθήσεων σε τρίτες χώρες και να προωθήσει τη θρησκευτική διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγράμματα σπουδών.

Δεδομένης της εντολής του, ο ρόλος του Απεσταλμένου είναι επίσης να συμβουλεύει τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής ο οποίος είναι υπεύθυνος για το διάλογο της Επιτροπής με τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές ενώσεις ή κοινότητες και με φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις. Ο Απεσταλμένος αναμένεται να συντονίζει όλες τις δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτής της εντολής στενά με την Ειδική Εκπρόσωπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Προαγωγή και προστασία της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της εξωτερικής ατζέντας της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τονίζεται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2020-2024) .

Η ΕΕ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πολιτικούς διαλόγους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολυμερή φόρουμ και έκτακτη υποστήριξη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προώθηση και προστασία της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων για όλους.

Νίκος Ρούσσης–Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.