ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρακτικά Fed: Υπερτερεί ο φόβος του «κάνω λίγα» έναντι του… «το παράκανα» Κύριο

21:44 - 12 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Πρακτικά Fed: Υπερτερεί ο φόβος του «κάνω λίγα» έναντι του… «το παράκανα»
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) είδαν ότι το κόστος του «κάνω πολύ λίγα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» αντιστάθμισε το κόστος των υπερβολικά πολλών μέτρων, αναφέρεται στα πρακτικά της Fed από την πρόσφατη διήμερη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν στο ότι έπρεπε να προχωρήσουν σε μια πιο περιοριστική στάση -και στη συνέχεια να τη διατηρήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα- προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Fed για μείωση του πληθωρισμού. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 20ης-21ης Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι πολλοί αξιωματούχοι «τόνισαν πως το κόστος της λήψης πολύ λίγων μέτρων για τη μείωση του πληθωρισμού πιθανότατα να υπερτερεί του κόστους της λήψης υπερβολικών μέτρων».

Παράλληλα, πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν ενισχύσει τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων, που πιθανότατα θα χρειαζόταν για την επίτευξη των στόχων της επιτροπής (FOMC). Τούτου λεχθέντος, αρκετοί συμμετέχοντες στη συζήτηση δήλωσαν ότι θα ήταν σημαντικό να «βαθμονομηθεί» ο ρυθμός περαιτέρω σύσφιξης της πολιτικής με στόχο τον μετριασμό του κινδύνου σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων στις οικονομικές προοπτικές.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσει ο πληθωρισμός από τα υψηλά 40 ετών, με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, να υπόσχεται στη συνέχεια ότι «θα διατηρήσουμε την αυστηρή πολιτική μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει τελειώσει».

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι «ενωμένοι» ως προς τα σχόλιά τους λόγω της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, ο οποίος φοβούνται ότι μπορεί να παραμείνει υψηλός, ακόμη κι αν η επιθετική πολιτική τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Καθώς οι αγορές αφομοιώνουν πλήρως την επιθετικότητα της Fed, το αποτέλεσμα είναι συντριπτικές απώλειες για τα χρηματιστήρια, ραγδαία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και ισχυρή άνοδος του δολαρίου, έχοντας επιδεινώσει τις ήδη αδύναμες συνθήκες στις αγορές του εξωτερικού.

Οι προβλέψεις της Fed, που δημοσιεύθηκαν στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, δείχνουν το επιτόκιο πολιτικής-στόχου, που προς το παρόν κυμαίνεται στο 3%-3,25%, το υψηλότερο από το 2008, θα ανέλθει στο εύρος 4,25%-4,50% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα «ανέβει» ακόμη περισσότερο το 2023 στο 4,50%-4,75%. Η πρόβλεψη για το τέλος του έτους 2022 υποδηλώνει ότι μια ακόμη αύξηση 75 μονάδων βάσης είναι πιθανή στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις της Fed για φέτος. Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ελάχιστη έως καθόλου βελτίωση παρά την επιθετική πολιτική της Fed, ενώ και η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική με τους μισθούς να αυξάνονται επίσης σε σταθερή κλίμακα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:01 - 12 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.