ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Εξοικονομεί €11 δισ. με ρεκόρ αιολικής και ηλιακής ενέργειας

10:28 - 24 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
ΕΕ: Εξοικονομεί €11 δισ. με ρεκόρ αιολικής και ηλιακής ενέργειας
Η παραγωγή ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική βοήθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξοικονομήσει 10,75 δισεκατομμύρια δολάρια (11 δισεκατομμύρια ευρώ) στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των περιβαλλοντικών think tank E3G και Ember.

Οι πηγές αιολικής και ηλιακής ενέργειας αντιπροσώπευαν το ρεκόρ 24% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ίσο με 345 τεραβατώρες, σημειώνοντας αύξηση κατά 39 TWh από έτος σε έτος. Το μερίδιο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ εκτινάχθηκε φέτος στο 24% από το μερίδιο 21% την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με τη μελέτη.  

Δεκαεννέα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ πέτυχαν ρεκόρ αιολικής και ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας.  Η αύξηση ρεκόρ σε αιολική και ηλιακή ενέργεια σε σύγκριση με πέρυσι εξάλειψε την ανάγκη για οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου με κόστος 10,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Artur Patuleia, Senior Associate που επικεντρώνεται στις μεταβάσεις των ενεργειακών συστημάτων στο E3G, είπε, σχολιάζοντας τη μελέτη: «Με τις στενές αγορές LNG που διατηρούν υψηλό κόστος φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλοδοξία καθαρής ενέργειας του RePowerEU, καθιστώντας το βασικό στοιχείο της αντίδρασης στην κρίση των τιμών της ενέργειας».

Ωστόσο, η ΕΕ συνέχισε να δαπανά πολύ περισσότερα για το φυσικό αέριο, πληρώνοντας περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια (82 δισεκατομμύρια ευρώ) για ορυκτό αέριο μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου για την παροχή του 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας, έδειξε η μελέτη. Ένα μέρος αυτών των όγκων φυσικού αερίου συνέχισε να προέρχεται από τη Ρωσία.

Από τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ είχε ήδη εισαγάγει ορυκτά καύσιμα αξίας άνω των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων (100 δισεκατομμύρια ευρώ) από τη Ρωσία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας επανήλθαν σε πτώση τον Σεπτέμβριο, με τα εκτιμώμενα έσοδα να μειώνονται κατά 14% από τον Αύγουστο. Οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και στις εξαγωγές αργού πετρελαίου παγκοσμίως», ανέφερε η CREA.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.