ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ifo: Οι γερμανικές εταιρείες… φοβούνται λιγότερο από την πανδημική κρίση

12:54 - 31 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
ifo: Οι γερμανικές εταιρείες… φοβούνται λιγότερο από την πανδημική κρίση
Πιο… σίγουρες από την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού νιώθουν πλέον οι γερμανικές εταιρείες. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ifo, μόνο το 7,5% των γερμανικών εταιρειών αισθάνονται ότι απειλείται η οικονομική τους επιβίωση.

«Στην κορύφωση της πανδημίας, αυτοί οι αριθμοί ήταν πολύ υψηλότεροι, στο 21,8%. Ενόψει μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης, οι εταιρείες αποδεικνύονται πολύ εύρωστες», λέει ο Klaus Wohlrabe, Επικεφαλής Έρευνας στο ifo.

Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί ελάχιστα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα τον Απρίλιο, όταν ήταν 7,1%.

Το λιανικό εμπόριο πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά αυτή τη στιγμή, με το 11,6% των εταιρειών να αναφέρει μια κατάσταση που απειλεί την επιβίωσή τους (Απρίλιος: 6,9%). «Ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού είναι μια σημαντική ανησυχία για τους λιανοπωλητές», λέει ο Wohlrabe.

Μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών, το ποσοστό μειώθηκε από 9,3% σε 7,7%. Οι μικροεπιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και η ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανησυχούν ιδιαίτερα. Αντίθετα, οι εταιρείες στον τομέα της πληροφορικής και του real estate δεν… αγχώνονται για την επιβίωσή τους.

Στον τομέα της μεταποίησης, το 7% των εταιρειών θεωρούν ότι η επιβίωσή τους απειλείται (Απρίλιος: 4,9%). Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη για πολλές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες (33,6%) και για τις εταιρείες εκτύπωσης (18,6%). Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί, όμως, και στη βιομηχανία μετάλλων.

ifoin

«Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν οδηγήσει σε ελαφρά αύξηση των φόβων επιβίωσης, ειδικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες», λέει ο Wohlrabe. «Ωστόσο, τα βιβλία παραγγελιών παραμένουν γεμάτα», συμπληρώνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.