ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα συνεργασίας Μπάιντεν- Σι: Θερμή χειραψία και υψηλές προσδοκίες

14:09 - 14 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Μήνυμα συνεργασίας Μπάιντεν- Σι: Θερμή χειραψία και υψηλές προσδοκίες
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντάλλαξαν τη Δευτέρα (14/11) την πρώτη τους χειραψία στο Μπαλί. Φωτογραφήθηκαν μαζί και ξεκίνησαν την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Μπάιντεν και Σι συναντιούνται στο περιθώριο του G20 σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας είναι σε πολύ κακό σημείο, κυρίως λόγω της Ταϊβάν, αλλά και τις διαφωνίες τους στο εμπόριο.

Οι δύο πρόεδροι εμφανίστηκαν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες και έσφιξαν θερμά τα χέρια.

«Χαίρομαι που σε βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς τον αγκάλιασε, προσθέτοντας ότι δεσμεύεται να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

«Ως ηγέτες των δύο εθνών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τη μετατροπή του ανταγωνισμού σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να συνεργαστούν σε επείγουσες παγκόσμιες ζητήματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», είπε νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ανέφερε την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ανασφάλεια ως προβλήματα που ο κόσμος περίμενε να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες του.

Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών τους δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.

"Έτσι πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για τη διμερή σχέση προς τα εμπρός και να ανυψώσουμε τη σχέση", δήλωσε ο Σι.

«Ο κόσμος αναμένει ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χειριστούν σωστά τη σχέση», είπε, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν για να επαναφέρει τη σχέση στον σωστό δρόμο.

Κύρια θέματα της συζήτησης τους αναμένεται να είναι οι εξελίξεις σε Ταϊβάν, Ουκρανία και Βόρεια Κορέα, θέματα που ούτως ή άλλως θα απασχολήσουν έντονα και την G20 που διεξάγεται χωρίς την παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα εκπροσωπήσει τον Πούτιν, αφού το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν ήταν πολύ απασχολημένος για να παρευρεθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 14 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.