ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτοιμη η Ρωσία για παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

15:01 - 15 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Έτοιμη η Ρωσία για παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά
Η Ρωσία αναμένεται να συμφωνήσει όσον αφορά στην παράταση της συμφωνίας εύρυθμης εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που είναι καθοριστική για την επισιτιστική κρίση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Μόσχα είναι θετική στο να ανανεωθεί η συμφωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, δεν έγινε σαφές εάν το Κρεμλίνο προτίθεται να απαιτήσει καινούργιους όρους ή αλλαγές στη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία υπογράφηκε στα τέλη Ιουλίου και οφειλόταν στην επισιτιστική κρίση που προκάλεσε το μπλόκο των ουκρανικών λιμανιών από ρωσικά πολεμικά πλοία, με αρχική διάρκεια ισχύος 120 ημερών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στο Μπαλί, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ έχει δεσμευθεί ότι θα δεχθεί τους όρους της ρωσικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει παράπονα ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει διευκολύνει τις εξαγωγές των προϊόντων και επίσης υποστηρίζει ότι οι προμήθειες δεν κατευθύνονται στις πιο φτωχές χώρες, αν και ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι στόχο αποτελεί η μείωση των τιμών με την αύξηση των προμηθειών στις αγορές ανά τον κόσμο.

Τον Οκτώβριο η Ρωσία είχε αποσυρθεί από τη συμφωνία, ωστόσο έπειτα από τις πιέσεις του ΟΗΕ και της Τουρκίας, επανήλθε σε αυτή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.