ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέιν: Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο μέλλον

14:42 - 21 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Λέιν: Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο μέλλον
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει ξανά σε αυξήσεις των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και τον επόμενο χρόνο, ωστόσο αυτές οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες από τις πιο πρόσφατες, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα είναι μικρότερη από τις αυξήσεις ρεκόρ των 75 μονάδων βάσης που αποφασίστηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

«Δεν υπάρχει πλέον μια πλατφόρμα για την εξέταση μιας πολύ μεγάλης αύξησης, όπως αυτή των 75 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Λέιν. «Όσο περισσότερα έχει ήδη κάνει κάποιος σε σωρευτική βάση, αλλάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε δεδομένης αύξησης», τόνισε. 

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν σταματά τον κύκλο αυξήσεων, αλλά «προχωράει την κατάλληλη στιγμή σε μικρότερες αυξήσεις» και μειώνει τις θέσεις ομολόγων της, το βασικό μέρος της πολιτικής τόνωσης της τελευταίας δεκαετίας, με «πιο μηχανικό» τρόπο.

 «Για εκείνα τα χρόνια, η πρόβλεψη θα πρέπει να εξισορροπήσει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις, για παράδειγμα, στον μισθολογικό μηχανισμό», είπε ο Λέιν. «Αλλά από την άλλη πλευρά, έχουμε το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που είχαμε στην πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.