ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν- Μακρόν: ΗΠΑ και Γαλλία πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές»

20:52 - 01 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Μπάιντεν- Μακρόν: ΗΠΑ και Γαλλία πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές»
Έπειτα από μία σχετικά μακρά περίοδο κρίσης, οι σχέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας φαίνεται πως βελτιώνονται. Τουλάχιστον υπάρχει αυτή η διάθεση.

Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, με τον Τζο Μπάιντεν να μιλάει με ενθουσιασμό για τον Γάλλο ομόλογό του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης», υποδεχόμενος με όλες τις τιμές στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γαλλίας.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία για να εργαστούν μαζί του», είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου.

Ο Μακρόν από την πλευρά του εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον θα πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «πολλαπλές κρίσεις».

Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι γιατί αυτή η φιλία είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κάπως έτσι φαίνεται να αφήνουν πίσω τους τη συμφωνία AUKUS (Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ) το 2021, που υπενθυμίζεται πως είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις αμερικανο-γαλλικές καθώς είχε οδηγήσει στην ακύρωση ενός γαλλο-αυστραλιανού αμυντικού ντιλ ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:48 - 01 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.