ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέα φάση ο «εμπορικός πόλεμος» ΕΕ-Κίνας

09:41 - 07 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Σε νέα φάση ο «εμπορικός πόλεμος» ΕΕ-Κίνας
Η διαμάχη της ΕΕ με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο θα κλιμακωθεί σήμερα καθώς το μπλοκ εντείνει τις πιέσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας για πρακτικές καταναγκασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση των περιοριστικών μέτρων του Πεκίνου για τις λιθουανικές εξαγωγές που έχουν βυθίσει την εισροή αγαθών από τη χώρα της Βαλτικής.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα επιδιώξει μια ετυμηγορία του ΠΟΕ για κινεζικές αποφάσεις που περιορίζουν τη δυνατότητα των κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να ασκούν τα δικαιώματά τους ακόμη και σε τρίτες χώρες.

Οι διαβουλεύσεις με την Κίνα «δεν μας έφεραν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα», είπε στο Bloomberg ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Συνεπώς, η διαμάχη περνάει στην επόμενη φάση, καθώς η ΕΕ διαπιστώνει πως χρησιμοποιεί ένα «επαναλαμβανόμενο πρότυπο» αθέμιτου ανταγωνισμού που πρέπει να ανατραπεί.

Οι δασμοί αναμένεται να είναι μια πρώτη απάντηση στις πρακτικές της Κίνας, με την οποία πάντως η ΕΕ δεν θέλει να φτάσει σε ολική σύγκρουση.

Άλλωστε, την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Κίνα και οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.