ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χειρότερα ίσως πέρασαν για τα εργοστάσια της ευρωζώνης

14:00 - 02 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Τα χειρότερα ίσως πέρασαν για τα εργοστάσια της ευρωζώνης
Η ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης πιθανότατα να έχει ήδη κορυφωθεί, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, έδειξε η έρευνα της S&P Global τη Δευτέρα (2/1), οδηγώντας σε ανάκαμψη της αισιοδοξίας μεταξύ των διευθυντών εργοστασίων, όπως επισημαίνει το Reuters.

Συγκεκριμένα, ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) αναπήδησε στο 47,8 τον Δεκέμβριο από 47,1 του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής ευημερίας, έφτασε επίσης στο 47,8, από το 46,0 του Νοεμβρίου, σημειώνοντας τον έβδομο μήνα με μετρήσεις κάτω των 50 μονάδων, αλλά το υψηλότερο από τον Ιούνιο.

«Μια δεύτερη διαδοχική μηνιαία “ψύξη “του ρυθμού πτώσης της εργοστασιακής παραγωγής αναπτερώνει το ηθικό του… πολύπαθου μεταποιητικού τομέα καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

«Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί εν μέσω ενδείξεων ομαλοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας αισθητής άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και του κατευνασμού των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής, εν μέρει χάρη στην κρατική βοήθεια», συμπλήρωσε.

Ενώ οι επιμέρους δείκτες τιμών εισροών και εκροών παρέμειναν υψηλοί, και οι δύο σημείωσαν σημαντική πτώση, κάτι που πιθανότατα θα… καλοδεχτούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προσπαθούν να κατευνάσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική.

Με την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, την ομαλοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και την ενεργειακή κρίση να δείχνει κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης, οι διαχειριστές αγορών έγιναν πιο αισιόδοξοι και ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής εκτινάχθηκε στο 53,8 από 48,8.

«Ο αριθμός των αισιόδοξων για το επόμενο έτος έχει επίσης ξεπεράσει τώρα τους απαισιόδοξους για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας μια σταθερή βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», εξήγησε ο Γουίλιαμσον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.