ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προειδοποίηση Πάπα Φραγκίσκου: Αναδύεται ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

17:06 - 09 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Προειδοποίηση Πάπα Φραγκίσκου: Αναδύεται ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος
Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως όσον αφορά τις συγκρούσεις ο Πάπας Φραγκίσκος στην ετήσια ομιλία του στους διαπιστευμένους διπλωμάτες στο Βατικανό.

Ο Ποντίφικας προειδοποίησε ότι « η δημοκρατία αποδυναμώνεται», μετά και τις ταραχές με υποστηρικτές του Μπολσονάρου στη Βραζιλία, επισημαίνοντας ότι «σε  πολλές περιοχές, ένδειξη αποδυνάμωσης της δημοκρατίας είναι η αυξημένη πολιτική και κοινωνική πόλωση, η οποία δεν βοηθά στην επίλυση των επειγόντων προβλημάτων των πολιτών».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η «πραγματικότητα που αναδύεται είναι ένας «τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», πραγματικά παγκόσμιου χαρακτήρα, «όπου οι συγκρούσεις αφορούν μόνο ορισμένες περιοχές του πλανήτη άμεσα, αλλά στην πραγματικότητα τις αφορούν όλες».

Ο Φραγκίσκος μίλησε για «τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον θάνατο και την καταστροφή του, με τις επιθέσεις του σε αστικές υποδομές που προκαλούν απώλεια ζωών όχι μόνο από πυροβολισμούς και πράξεις βίας, αλλά και από την πείνα και το δριμύ ψύχος».

Στη συνέχεια, αμέσως παρέθεσε ένα εδάφιο από το Σύνταγμα του Βατικανού, λέγοντας ότι «κάθε πολεμική ενέργεια που στοχεύει στην αδιάκριτη καταστροφή ολόκληρων πόλεων ή τεράστιων περιοχών με τους κατοίκους τους είναι έγκλημα κατά του Θεού και της ανθρωπότητας που αξίζει αυστηρή και απερίφραστη καταδίκη».

Είπε ακόμα ότι «διάφορες χώρες της Αμερικής όπου οι πολιτικές κρίσεις είναι φορτωμένες με εντάσεις και μορφές βίας που επιδεινώνουν τις κοινωνικές συγκρούσεις. Σκέφτομαι αυτές τις τελευταίες ώρες τη Βραζιλία», είπε.

Ανέφερε επίσης το Περού, όπου οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 22 ανθρώπους, και μια «ανησυχητική κατάσταση» στην Αϊτή, όπου η βία των συμμοριών καταστρέφει τη χώρα που πλήττεται από τη φτώχεια.

Αναφερόμενος στην κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, είπε: «Δυστυχώς, σήμερα επίσης, η πυρηνική απειλή εγείρεται και ο κόσμος αισθάνεται για άλλη μια φορά φόβο και αγωνία».

Επανέλαβε την έκκλησή του για πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι ακόμη και η κατοχή τους για λόγους αποτροπής είναι «ανήθικη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.