ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Με κατώτατο μισθό και...καθοδήγηση, θα χτυπήσει την ενεργειακή φτώχεια!

15:05 - 10 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Με κατώτατο μισθό και...καθοδήγηση, θα χτυπήσει την ενεργειακή φτώχεια!
Κατά πως τα λέει η Επίτροπος Simson, σε απάντηση της προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Λουκάς Φουρλάς, η καθοδήγηση (sic) που παρέχει η Κομισιόν στα κράτη μέλη και η καθιέρωση του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, ελπίζεται ότι θα «χτυπήσουν» την ενεργειακή φτώχεια στην ΕΕ και θα ενισχύσει τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσοχαμηλού εισοδήματος που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια να υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς δαπανούν υψηλότερα μερίδια του εισοδήματός τους για την ενέργεια και έχουν μικρότερο περιθώριο μείωσης δαπανών.

Οι φιλόδοξες προθέσεις της Επιτρόπου, δεν φαίνεται να έχουν άμεση εφαρμογή στο μέλλον, την ίδια ώρα που εκατομμύρια ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν ήδη την φτώχεια και την πείνα.

Επικαλούμενος έρευνα της Γιουροστάτ ο Κύπριος ευρωβουλευτής αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι:

 - Το 2021, 73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27 εκατομμύρια βίωναν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις. Παράλληλα, 29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριό με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

-Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε δείχνει ότι ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (28%).

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις που προβλέπονται από τους οικονομολόγους για τον ερχόμενο χειμώνα στην ηλεκτροδότηση, την ενέργεια, τα καύσιμα και τα βασικά αγαθά, ο Κύπριος ευρωβουλευτής ρωτάει την Κομισιόν σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ακολουθεί ολόκληρη, η καθόλου διαφωτιστική απάντηση της Επιτρόπου...

Απάντηση της κ. Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (6.1.2023)

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν την οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ, με τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσοχαμηλού εισοδήματος που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια να υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς δαπανούν υψηλότερα μερίδια του εισοδήματός τους για την ενέργεια και έχουν μικρότερο περιθώριο μείωσης δαπανών. Η Επιτροπή έχει παράσχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τρόπους παροχής βοήθειας στους καταναλωτές μέσω διαφόρων μέτρων , το δε νομικό πλαίσιο για την κρίση επιτρέπει την επιβολή ανώτατου ορίου χαμηλότερου από το κόστος εφοδιασμού στις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Για τη στήριξη με στοχευμένο τρόπο όσων έχουν ανάγκη ή διατρέχουν κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης νέες πηγές εσόδων που θα συγκεντρωθούν από το ανώτατο όριο για τους υποοριακούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από την εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Οι πρωτοβουλίες της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % («Fit for 55 package») αναμένεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω την ενεργειακή φτώχεια. Με την πρωτοβουλία αυτή προτείνεται ορισμός της ενεργειακής φτώχειας σε επίπεδο ΕΕ και ειδικό Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που θα παρέχει στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, και ιδίως επενδύσεις στην ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων . Τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τα άτομα που πλήττονται περισσότερο κατά την πράσινη μετάβαση , ενώ η Επιτροπή έχει συγκροτήσει ομάδα συντονισμού για τη στήριξη της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, καθώς και συμβουλευτικό κόμβο για την ενεργειακή φτώχεια που διευκολύνει τοπικά έργα για την ενεργειακή φτώχεια. Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τη βελτίωση της εκτίμησης των διανεμητικών επιπτώσεων των πολιτικών , ενώ πρότεινε και σύσταση του Συμβουλίου για επαρκές ελάχιστο εισόδημα που διασφαλίζει την ενεργό ένταξη . Η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς θα συμβάλει στην προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων και στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού .

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.