ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ: Η Fed χρειάζεται ανεξαρτησία για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

17:54 - 10 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Πάουελ: Η Fed χρειάζεται ανεξαρτησία για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
«Η ανεξαρτησία της Federal Reserve από την πολιτική επιρροή είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά της να καταπολεμά τον πληθωρισμό, ενώ απαιτεί από αυτήν να μείνει μακριά από ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή που είναι πέρα από την εντολή που έχει καθιερωθεί από το Κογκρέσο», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να απαιτήσει μέτρα που δεν είναι αρεστά βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία. Η απουσία άμεσου πολιτικού ελέγχου στις αποφάσεις μας μάς επιτρέπει να λάβουμε αυτά τα απαραίτητα μέτρα χωρίς να σκεφτόμαστε βραχυπρόθεσμα πολιτικούς παράγοντες», είπε ο Πάουελ κατά την ομιλία του σε φόρουμ για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, που χρηματοδοτείται από τη σουηδική κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, «θα πρέπει να “κοιτάξουμε τη δουλειά μας” και να μην επιδιώξουμε αντιληπτά κοινωνικά οφέλη που δεν συνδέονται στενά με τους θεσμοθετημένους στόχους και τις αρχές μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πάουελ και πρόσθεσε: «Η ανάληψη νέων στόχων, όσο άξιοι κι αν είναι, χωρίς σαφή καταστατική εντολή θα υπονόμευε την ανεξαρτησία μας».

Η ανάγκη για την Fed να διαχειρίζεται τον πληθωρισμό μέσω των επιτοκίων και άλλων πολιτικών είναι «κατανοητή και ευρέως αποδεκτή» και ενσωματώνεται σε έναν ομοσπονδιακό νόμο, που χρεώνει την τράπεζα με τη διατήρηση της μέγιστης απασχόλησης και τις σταθερές τιμές, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Fed.

Αν και ο Πάουελ είπε ότι οι ρυθμιστικές εξουσίες της Fed για τις τράπεζες τής δίνουν ρόλο να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατανοούν τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή, «χωρίς ρητή νομοθεσία του Κογκρέσου, θα ήταν ακατάλληλο να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική μας πολιτική ή τα εποπτικά εργαλεία για να προωθήσουμε μια πιο “πράσινη” οικονομία ή για την επίτευξη άλλων στόχων που βασίζονται στο κλίμα. Δεν είμαστε και δεν θα είμαστε χορηγός πολιτικής για το κλίμα».

«Οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές για την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να λαμβάνονται από τα εκλεγμένα κλιμάκια της κυβέρνησης κι έτσι να αντικατοπτρίζουν τη βούληση του κοινού όπως εκφράζεται μέσω των εκλογών», είπε ο Πάουελ στο φόρουμ, επαναλαμβάνοντας τις αρχές που είχε θέσει στο παρελθόν όταν ρωτήθηκε από το κοινό ή αιρετούς αξιωματούχους σχετικά με την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας ως προς την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Reuters, η θέση του Πάουελ για το συγκεκριμένο θέμα έρχεται σε αντίθεση με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, που έχουν ενσωματώσει τις προσπάθειες για μια πιο «πράσινη» οικονομία στη χάραξη της πολιτικής τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:00 - 10 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.