ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από την αστυνομία-Φόβοι για επεισόδια

11:26 - 27 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από την αστυνομία-Φόβοι για επεισόδια
Μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020 από αστυνομικό, που σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα, μία νέα αντίστοιχη περίπτωση ερευνάται στις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εκφράζει δημόσια τη συμπαράστασή του και να απευθύνει έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις.

Το νέο περιστατικό διαδραματίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου και τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η αμφισβήτηση για τις συνθήκες θανάτου του αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από πέντε αστυνομικούς στο Μέμφις, στην πολιτεία Τενεσί.

Στους πέντε αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας για φόνο, καθώς ο Τάιρ Νίκολς πέθανε στις αρχές του Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του. Συγκεκριμένα την 7η Ιανουαρίου οι πρώην αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν τον 29χρονο Τάιρ Νίκολς για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, επίθεση, ακόμα και για απαγωγή.

Υπάρχουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που παραμένουν ακόμη ασαφείς. Υπάρχει βίντεο, όμως μέχρι τώρα το έχουν δει μόνο μέλη της οικογένειας του θύματος και δικηγόροι τους.

Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες μεταρυθμίσεις στην αστυνομία και στα δικαστήρια

Ο Τζό Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «καθώς οι Αμερικανοί θρηνούν, το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί την έρευνά του και οι αρχές συνιστούν ειρηνικές διαδηλώσεις. Η αγανάκτηση είναι κατανοητή, αλλά η βία δεν είναι αποδεκτή ποτέ», είπε ζητώντας «ταχεία, πλήρη και διαφανή έρευνα για την τραγική υπόθεση».

Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει πως «ο θάνατος του Τάιρ αποτελεί οδυνηρή υπενθύμιση πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εγγυηθούμε πως το δικαστικό μας σύστημα θα εκπληρώσει την υπόσχεση της ισότιμης και αμερόληπτης δικαιοσύνης για όλους».

Καλεί ακόμα το Κογκρέσο να εγκρίνει σχέδιο νόμου για να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, που είχε εγκριθεί μεν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2021 αλλά δεν ξεπέρασε το εμπόδιο της Γερουσίας.

Yπενθυμίζεται ότι για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ επιβλήθηκε κάθειρξη 22,5 ετών στον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 27 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.