ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατηγορηματικό γερμανικό «nein» για κοινό δανεισμό της ΕΕ

20:52 - 30 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Κατηγορηματικό γερμανικό «nein» για κοινό δανεισμό της ΕΕ
Η Κομισιόν επανέφερε την πρόταση για κοινό δανεισμό δια του Επιτρόπου της επί των Οικονομικών, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ωστόσο, η Γερμανία παραμένει αμετακίνητη.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της ΕΕ ο κοινός δανεισμός αποτελεί το μεγάλο αγκάθι ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες τάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η Κομισιόν από τη μεριά της προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, αλλά ο Ιταλός Επίτροπος Τζεντιλόνι επανέφερε την πρόταση το Σαββατοκύριακο.

Μέσα σε λίγες ώρες ήρθε η αρνητική απάντηση από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ.

«Υπάρχουν ήδη πολλά χρήματα στο τραπέζι, αλλά απαιτείται καλύτερη διαχείρισή τους», απάντησε συγκεκριμένα ο Λίντνερ στην πρόταση Τζεντιλόνι.

«Δεν βλέπουμε ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ ή νέου κοινού χρέους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το διαθέσιμο χρήμα επαρκεί για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Το Next Generation EU είναι μέρος της απάντησης στην αντιπληθωριστική νομοθεσία των ΗΠΑ. Αυτά τα χρήματα θέλουμε να τοποθετηθούν στοχευμένα. Μπορεί κανείς να κάνει πολιτική για την οικονομία χωρίς χρήματα, απλώς αποφεύγοντας τη ρύθμιση και την γραφειοκρατία (…) Είμαστε κατά της υπερβολικής έκτασης των επιδοτήσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τζεντιλόνι.

Προειδοποίησε μάλιστα «να αποφύγουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις, διότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς καλή κατάληξη», ενώ υπενθύμισε και τους σχετικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει στη γερμανική κυβέρνηση το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο με τις αποφάσεις του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.