ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανία «γκρινιάζει» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

09:25 - 01 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Η Γερμανία «γκρινιάζει» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ
Οι συζητήσεις εντός της ΕΕ για τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες δεν έχουν εξελιχθεί καλά και υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, που προμηνύουν σκληρές διαπραγματεύσεις.

 Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Μαρτίου, κάτι που όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, μοιάζει στην παρούσα φάση εξαιρετικά αμφίβολο.

Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της να καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών της κανόνων έως τον Μάρτιο, καθώς η Γερμανία έχει σοβαρές ενστάσεις σε ορισμένες από τις προτάσεις της Κομισιόν.

Οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο δεν έχουν προχωρήσει καλά, εν μέσω κριτικής από ορισμένα κράτη μέλη σχετικά με την ασάφεια του αρχικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται στα προσαρμοσμένα σχέδια μείωσης του χρέους για συγκεκριμένα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν στο Bloomberg πως πιστεύουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να επιτευχθεί μια συμφωνία,.

Από την άλλη, η επιστροφή στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το επόμενο έτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύσκολες δημοσιονομικές προσαρμογές σε περιόδους οικονομικής αναταραχής. 

Θυμίζουμε πως οι παραπάνω αποφάσεις θα καθορίσουν - μεταξύ άλλων - και το στόχο της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.