ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit:Ο Σούνακ αποφασισμένος να πει «ναι» στη Φον ντερ Λάιεν

10:22 - 27 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Brexit:Ο Σούνακ αποφασισμένος να πει «ναι» στη Φον ντερ Λάιεν
Τρία χρόνια μετά τη συμφωνία για το Brexit που ουσιαστικά δημιούργησε σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, ένας συμβιβασμός για την εκτόνωση των εντάσεων και του εμπορίου στη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να είναι στον ορίζοντα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει σήμερα στο Μπερκσάιρ για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ.

Αν όλα πάνε καλά, οι δύο ηγέτες στοχεύουν να ανακοινώσουν συμφωνία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

Η ανακοίνωση μιας συμφωνίας θα ήταν θρίαμβος για τον Σουνάκ, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τις εντάσεις με την ΕΕ. Αλλά μπορεί να υπάρχει ακόμα κίνδυνος. Κυρίως εσωκομματικός.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δυσκολεύεται να πείσει τους υπέρμαχους του Brexit στο κόμμα του να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία συνεχίζει να ακολουθεί ορισμένους κανονες της ΕΕ, ώστε τα εμπορεύματα να μπορούν να ρέουν ελεύθερα στα σύνορα προς την Ιρλανδία χωρίς ελέγχους.

Αντίθετα, τα εμπορεύματα που φτάνουν από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία ελέγχονται όταν φτάνουν στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, πιστεύουν ότι αυτό υπονομεύει τη θέση του έθνους στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και επηρεάζει το εμπόριο. Το DUP, το οποίο θέλει επίσης λιγότερη εποπτεία των κανόνων από την ΕΕ, εμποδίζει τον σχηματισμό αποκεντρωμένης κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία λόγω των ανησυχιών του.

 Ο Σούνακ, πάντως, μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει. Η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.