ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%

19:35 - 03 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Fed: Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%
Την προσήλωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Fed, να μειώσει τον πληθωρισμό στον επιθυμητό στόχο, επιβεβαιώνει και η εξαμηνιαία έκθεσή της προς το Κογκρέσο, η οποία δόθηκε σήμερα (3/3) στη δημοσιότητα και τονίζει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τη σύσφιξή της νομισματικής της πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός παραμένει «σημαντικά πιο πάνω» από τον στόχο της τράπεζας, δηλαδή 2%. Παράλληλα, τονίζεται ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να καμφθεί ώστε να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στην οικονομία.

Μεταξύ άλλων, η τράπεζα δηλώνει «πλήρως ενήμερη» για τις προκλήσεις που θέτει στην οικονομία ο υψηλός πληθωρισμός.

Κάποιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήδη έχουν υπογραμμίσει ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να κάνει κάποιες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι θα είναι σημαντικό να μείνει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί χρειάζεται λίγος χρόνος για να λειτουργήσουν οι επιπτώσεις των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών στην οικονομία. 

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Υπάρχει περίπτωση να πρέπει να πάμε πιο ψηλά. Οι θέσεις εργασίας παραμένουν περισσότερες από ό,τι περιμέναμε. Ο πληθωρισμός παρουσιάζεται επίμονος και σε υψηλά επίπεδα. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ισχυρές» είχε τονίσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της της Fed της Atlanta, Ράφαελ Μπότσιτς, σύμφωνα με το Βloomberg.

Σημειώνεται πως από τον Μάρτιο του 2022 η τράπεζα προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, εντείνοντας τις ανησυχίες των αγορών για το ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική και το αυξημένος κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση στις ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.