ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Φον ντερ Λάιεν στον Μπάιντεν με... θαμμένο το τσεκούρι

09:22 - 10 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Η Φον ντερ Λάιεν στον Μπάιντεν με... θαμμένο το τσεκούρι
H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον όπου θα επισκεφθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι διαφορές ΗΠΑ -ΕΕ το τελευταίο διάστημα είναι δεδομένες, αλλά η επίσκεψη γίνεται με στόχο να μπουν στην άκρη οι διαφορές και να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας στην παγκόσμια κοινότητα.

Η Ευρώπη ενοχλήθηκε από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, καθώς θεωρεί πως πλήττει τον ανταγωνισμό και η Φον ντερ Λάιεν θα προσπαθήσει να πείσει τον Μπάιντεν να εντάξει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε κάποιες πράσινες επιδοτήσεις.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της ΕΕ πάει στις ΗΠΑ με καλές προθέσεις και σε ένα πλαίσιο εκεχειρίας (με θαμμένο το τσεκούρι), που αντανακλά την αμοιβαία επιθυμία να επιδειχθεί η δύναμη της υπερατλαντικής συμμαχίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Αυτό είναι που προέχει σε αυτή τη φάση που πρέπει να φτάσουν πυρομαχικά και όπλα στο μέτωπο του πολέμου.

Βέβαια, να σημειώσουμε πως και σε αυτό το πεδίο ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες, καθώς η στάση απέναντι στην Κίνα διχάζει.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να είναι πιο επιθετική απέναντι στην Κίνα, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν επιφυλακτικοί για έναν νέο ψυχρό πόλεμο και κρατούν (για την ώρα) πιο ουδέτερη στάση.

Αυτό που "καίει" πάντως και τις δύο πλευρές είναι το αν η Κίνα θα στείλει όπλα στη Ρωσία και η Ευρώπη θεωρεί πως δεν πρέπει να... εξωθήσει στο Πεκίνο σε μία τέτοια κίνηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.