ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν: Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι αναγκαιότητα

20:16 - 22 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Μακρόν: Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι αναγκαιότητα
"Αναγκαιότητα" χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η μεταρρύθμιση που στον πυρήνα της βασικά ανεβάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Για να περάσει το νέο συνταξιοδοτικό, επελέγη το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να παρακαμφθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Η απόφαση αυτή έφερε δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν, η οποία επιβίωσε έστω και με οριακές πλειοψηφίες.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν μιλώντας στα βασικά κανάλια TF1 και France2 ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ στο ερώτημα εάν λυπάται για κάποιο λάθος που έχει οδηγήσει τον γαλλικό λαό στους δρόμους, απάντησε : «Λυπάμαι που δεν κατάφερα να πείσω», αναγνώρισε και υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε ευχαρίστηση, είναι αναγκαιότητα».

Χρειάστηκε επίσης να δώσει εξηγήσεις για τη φράση που απηύθυνε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας και που έχει εξαγριώσει τα πνεύματα των απεργών.  «Το πλήθος, είπε δεν έχει καμία νομιμότητα απέναντι στον λαό που εκφράζεται με τους αιρετούς του». Εξήγησε ότι απευθυνόταν στους βουλευτές της συμπολίτευσης που ήταν θύματα απειλών και επιθέσεων. «Η Δημοκρατία δεν είναι ούτε αντάρτες ούτε φατρίες» υπογράμμισε.

«Η εργασία» με στόχο την πλήρη απασχόληση, «η τάξη και ασφάλεια του κράτους» και το «Ευ Ζην» των πολιτών στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικολογία είναι η νέα πορεία πλεύσης του Μακρόν για το άμεσο μέλλον, όπως ο ίδιος το καθόρισε. Πρώτο επόμενο βήμα, θα είναι η μεταρρύθμιση για την εργασία, που πολλοί άλλωστε θεωρούν ότι θα έπρεπε να προηγηθεί του συνταξιοδοτικού.  Ο πρόεδρος σκοπεύει μάλιστα να εγκαινιάσει μια νέα μέθοδο με τη συνεργασία των δύο προέδρων, του Ζεράρ Λαρσέ της Γερουσίας και της Γιαέλ Μπράουν Ριβέ του Κοινοβουλίου.

Για την τάξη και ασφάλεια του κράτους προανήγγειλε την αύξηση προσλήψεων σε αστυνομικούς αλλά και την ενίσχυση των δικαστικών λειτουργών. Δήλωσε τέλος ότι είναι έτοιμος για μια νέα συνεργασία με τα συνδικάτα. «Είμαι υποχρεωμένος να ακούσω τους νόμιμους θυμούς» είπε, χωρίς να χάσει την ευκαιρία να θίξει το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT, (που έχει ιδιαίτερη απήχηση) κατηγορώντας το ότι «δεν έκανε την προσπάθεια να προτείνει έναν συμβιβασμό».

Σύμφωνα με την DW, την Πέμπτη (23/3) σε όλη τη Γαλλία αναμένεται για ακόμα μια φορά μεγάλη γενική απεργία και διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού, ύστερα από κάλεσμα και των 8 συνδικάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.