ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμφωνο Σταθερότητας: Το Eurogroup «βλέπει» συμφωνία παρά την κόντρα Κομισιόν-Γερμανίας

10:08 - 20 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Σύμφωνο Σταθερότητας: Το Eurogroup «βλέπει» συμφωνία παρά την κόντρα Κομισιόν-Γερμανίας
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, μίλησε στο Bloomberg σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και μετέφερε θετικό κλίμα από τις διαπραγματεύσεις.

Αν και είναι γνωστό πως υπάρχει μεγάλη κόντρα Κομισιόν-Γερμανίας για τους νέους κανόνες, ο Ντόνοχιου εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την αναθεώρηση των κοινών δημοσιονομικών κανόνων της γιατί «το χρειαζόμαστε και πρέπει», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Υπάρχει πολύ περισσότερη συναίνεση από ό,τι μπορεί να πιστεύετε σχετικά με την ανάγκη για τέτοιους κανόνες», πρόσθεσε και σημείωσε την ανάγκη «να έχουμε αξιόπιστους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κανόνες».

Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι κανόνες του μπλοκ για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, θα δίνει περισσότερα περιθώρια στις εθνικές κυβερνήσεις να καθορίσουν τη δημοσιονομική τους πορεία και χώρο για επενδύσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη.

Η Γερμανία έχει εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, να δώσει πολύ χώρο στις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους. Ζητά περισσότερη διαφάνεια και αυστηρά κοινά σημεία αναφοράς.

Ο Ντόνοχιου κατέληξε λέγοντας ότι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά τελικά θα βρεθεί λύση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.