ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς «βλέπει» το ΔΝΤ την πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ

18:46 - 11 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Πώς «βλέπει» το ΔΝΤ την πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την Πέμπτη (11/5) ότι μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ θα είχε «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» στη χώρα, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανώς υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Julie Kozack, προέτρεψε «σθεναρά» τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να εργαστούν για την επίτευξη συναίνεσης προκειμένου να αρθεί το ανώτατο όριο του χρέους ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Η Kozack είπε επίσης ότι οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τυχόν νέα τρωτά σημεία στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών τραπεζών, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την προσαρμογή σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλότερων επιτοκίων.

Παράλληλα, είπε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει αμέσως τον αντίκτυπο που θα είχε μια χρεοκοπία των ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο προέβλεψε τον Απρίλιο αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 2,8% για το 2023, αλλά είπε ότι η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που χαρακτηρίζεται από σοβαρή υποχώρηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και απότομες περικοπές στον τραπεζικό δανεισμό, θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση της παραγωγής στο 1%.

Ωστόσο, εξήγησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ και μιας ευρύτερης αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία.

«Θα θέλαμε να αποφύγουμε αυτές τις σοβαρές επιπτώσεις», είπε η Kozack, ενώ πρόσθεσε: «Και για αυτόν τον λόγο, καλούμε και πάλι όλα τα μέρη να συναντηθούν, να καταλήξουν σε συναίνεση και να επιλύσουν το θέμα το συντομότερο δυνατό».

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ηγέτες του Κογκρέσου και των δύο κομμάτων, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι ανεπιτυχείς. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν αργότερα σήμερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέμεινε ότι η χρεοκοπία «δεν είναι επιλογή» και τόνισε ότι συμφωνεί με τον Μιτς ΜακΚόνελ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σε ορισμένες ιδέες.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:23 - 11 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.