ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές στην Τουρκία: «Επτάψυχος» Ερντογάν, «ρυθμιστής» Ογάν Κύριο

14:34 - 15 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Εκλογές στην Τουρκία: «Επτάψυχος» Ερντογάν, «ρυθμιστής» Ογάν
Η πολιτική αλλαγή που πολλοί περίμεναν στην Τουρκία δεν ήρθε, τουλάχιστον όχι από τον α’ γύρο των εκλογών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδείχθηκε «ανθεκτικός» και όχι μόνο μπήκε στο β’ γύρο, αλλά τερμάτισε πρώτος έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η ενωμένη αντιπολίτευση, που ασφαλώς αφήνει… αιχμές για την καταμέτρηση των ψήφων, δεν κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ τον Ερντογάν και η προεδρία στην Τουρκία θα κριθεί σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων. Ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέσπασε ποσοστό 44,96%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων.

Ο Ογάν με το ποσοστό λίγο πάνω από το 5% αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του β’ γύρου, με τους αναλυτές, πάντως, να χρίζουν πλέον ως φαβορί τον Ερντογάν.

erdddddd

Ο ακροδεξιός Ογάν έχει αρχίσει να παζαρεύει με την αντιπολίτευση, ζητώντας, όμως, από τον Κιλιτσντάρογλου να σπάσει τη συμμαχία του με τους Κούρδους, κάτι που φαντάζει απίθανο.

Συνεπώς, το πιθανότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι του Ογάν είτε θα πάνε στον Ερντογάν, είτε θα μοιραστούν, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της επανεκλογής του Τούρκου Προέδρου.

Έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία ο Ερντογάν βρίσκεται μία ανάσα από μία ακόμα πενταετία στην προεδρία της Τουρκίας.

Η αντιπολίτευση βέβαια θα το παλέψει «μέχρι τέλους» και φυσικά προσπαθεί να περάσει το μήνυμα στο λαό ότι υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις στα αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο είναι διόλου απίθανο, ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις. Συνεπώς, ο Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του καλούνται να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν με τους δικούς του κανόνες. Και καταλαβαίνει κανείς πως το να χάσει υπό αυτές τις συνθήκες ο Τούρκος πρόεδρος φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:47 - 15 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.