ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μπάιντεν... καλοπιάνει τον Ερντογάν- «Ανταλλαγή» F-16 με Σουηδία

12:51 - 31 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Ο Μπάιντεν... καλοπιάνει τον Ερντογάν- «Ανταλλαγή» F-16 με Σουηδία
Ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να... καλοπιάσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη συνομιλία που είχαν μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, φέρεται να είπε στον Ερντογάν, πως η Δύση είναι πολλές φορές σκληρή μαζί του και εκτίμησε πως οι σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν.

Βέβαια, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ερντογάν να κάνει κι αυτός από τη μεριά του μία κίνηση καλής θέλησης και να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος που ανανέωσε τη θητεία του ζητά, όμως, αντάλλαγμα τα F-16 από τις ΗΠΑ>

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο δεν δεσμεύθηκε για κάτι τέτοιο, αλλά είπε πως αν προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί.

Για τον Ερντογάν, όμως, η Σουηδία είναι το πιο πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει πέσει στα χέρια του τα τελευταία χρόνια. Προφανώς δεν προτίθεται να το κάψει χωρίς να πάρει ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Στον απόηχο αυτής της συζήτησης, πάντως, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ επιμένει πως αν η Τουρκία δεν "χαλαρώσει" τη στάση της έναντι των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να εγκρίνει τα F-16.

Βλέπουμε, λοιπόν, ένα... παζάρι, στο οποίο ο Ερντογάν είναι ενισχυμένος μετά την επανεκλογή του και με δυνατό χαρτί το βέτο στη Σουηδία.

Έχουν και οι ΗΠΑ φυσικά τα δικά τους "όπλα" και αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεν αποκλείεται αυτές να κορυφωθούν με επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, που φημολογείται πως προετοιμάζεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:58 - 31 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.