ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμα Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων-Ανησυχία για τον δομικό πληθωρισμό

14:07 - 01 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Σήμα Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων-Ανησυχία για τον δομικό πληθωρισμό
«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στην ευρωζώνη», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε σε ομιλίας της ότι «Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε για να φτάσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα είναι αρκούντως περιοριστικά».

Η ίδια, έστειλε μήνυμα ότι «ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και αναμένεται να μείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμη». «Είμαστε αποφασισμένοι να τον επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% έγκαιρα» συμπλήρωσε.

«Αυτός είναι ο λόγος που αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό στα χρονικά και έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» επεσήμανε η ίδια.

Η Λαγκάρντ έκανε αυτές τις δηλώσεις στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν αποκλιμάκωση, επαναφέροντας τα σενάρια για πιθανή χαλάρωση του πιο περιοριστικού κύκλου νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της ευρωζώνης. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, παραμένει υψηλός πολύ μακριά από τον στόχο του 2%, παρότι μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%.

«Αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν ήδη δυναμικά τον τραπεζικό δανεισμό», σημείωσε επιπλέον, τονίζοντα: «Ξέρουμε ότι – έχοντας αυξήσει τα επιτόκια τόσο πολύ και τόσο γρήγορα – έχουμε ακόμα μπροστά μας σημαντική σύσφιξη».

Νωρίτερα, «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο να μην μειωθούν ούτε το 2024 τα επιτόκια, έκρουσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.