ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Williams: Η Fed δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων

19:10 - 11 Ιουλ 2023 | Ειδήσεις
Williams: Η Fed δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων
Ο πρόεδρος της Federal Reserve στη Νέα Υόρκη, John Williams, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, ο Williams είπε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε επισημάνει μέσω των ανακοινώσεων μας ότι πιστεύουμε πως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να φέρουμε την πολιτική σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα, ώστε να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση να επιτύχουμε σταθερότητα τιμών όχι σε περισσότερα από 10 χρόνια, αλλά σε λίγα χρόνια».

Είπε ακόμη ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει ακόμη αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων. «Δεν έχουμε ακόμη τα πλήρη αποτελέσματα της περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόσαμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτά είναι ακόμη μπροστά μας, αν και έχουμε ήδη κάποια από τα αποτελέσματα σε ορισμένους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας έρχονται σε καλύτερη ισορροπία και ξεκαθάρισε πως δεν «βλέπει» ύφεση. «Είναι ξεκάθαρα μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας με πολύ καλή ανάπτυξη θέσεων εργασίας», είπε ο Williams, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό δεν βλέπει αδυναμία. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν σίγουρα σημάδια επιβράδυνσης όσον αφορά την κατεύθυνση της ζήτησης στην εργασία».

Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ότι η διαδικασία επαναφοράς του ισολογισμού της Fed θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη και δεν έδωσε ημερομηνία λήξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.