ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοταχώς προς νέα αύξηση επιτοκίων η Fed-Τι αναμένουν οι επενδυτές

08:14 - 26 Ιουλ 2023 | Ειδήσεις
Ολοταχώς προς νέα αύξηση επιτοκίων η Fed-Τι αναμένουν οι επενδυτές
Παρά τη βελτιωμένη εικόνα στα επίπεδα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (3% τον Ιούνιο), η Federal Reserve αναμένεται σήμερα Τετάρτη (26/7) να εγκρίνει την 11η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022. Το επενυτικό κοινό βέβαια, ελπίζει πως θα είναι η τελευταία αύξηση, που θα βάλει ένα τέλος στον κύκλο σύσφιξης.

Οι αγορές υποστηρίζουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Fed θα εγκρίνει αύξηση 25 μονάδων βάσης, που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της σε εύρος 5,25%-5,5%.

Αυτό θα ωθούσε το ανώτατο όριο του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001.

Το πιο πιεστικό θέμα θα είναι το εάν οι αξιωματούχοι της τράπεζας αισθάνονται ότι έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά με τις αυξήσεις ή αν υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει για την καταπολέμηση του επίμονου πληθωρισμού.

Όπως σχολίασε στο CNBC η Κάθι Τζόουνς, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab «Το σήμα (της Fed) θα είναι πιθανώς, «ναι, κάνουμε αυξήσεις, αλλά μετά πιστεύουμε ότι μπορούμε να περιμένουμε λίγο και να δούμε (για το μέλλον)».

«Αλλά όχι υποσχέσεις. Δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το ενδεχόμενο (νέας αύξησης)».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, σχεδόν ομόφωνα πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, αλλά ένας νέος κύκλος αύξησεων των επιτοκίων,  εγκυμονεί κινδύνους για μια νέα ύφεση, σε μια οικονομία που πολλοί πιστεύουν ότι οδεύει προς μια τουλάχιστον ήπια ύφεση.

Με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού να μειώνεται στο 3% τον Ιούνιο - ήταν 9,1% πριν από ένα χρόνο - αυξάνεται ο κίνδυνος η Fed να σπρώξει άσκοπα την οικονομία σε συρρίκνωση.

Πολλοί πιστεύουν ότι μια νέα αύξηση είναι υπερβολική

«Η Fed θα έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει (με τις αυξήσεις επιτοκίων)», συμπλήρωσε η Κάθι Τζόουνς.

«Για εμένα, η απόφαση θα έπρεπε να είχε τη λογική «έχουμε κάνει αρκετά προς το παρόν, και μπορούμε να περιμένουμε και να δούμε. Αλλά προφανώς οι άνθρωποι της Fed πιστεύουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον μία ακόμα αύξηση».

Στην πραγματικότητα, οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν έντονα στην τελευταία τους συνεδρίαση - την πρώτη κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου σύσφιξης που δεν σημείωσε αύξηση επιτοκίων - ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις φέτος.

Από εκείνη τη συνάντηση και μετά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, έχουν κάνει ελάχιστα για να διαλύσουν την πιθανότητα για υψηλότερα επιτόκια.

Βέβαια οι αγορές δε φάνηκε να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Η Wall Street βρισκόταν σε κλονισμό όλο το χρόνο, με τον Dow Jones να σημειώνει άλμα άνω του 5% μόνο τον περασμένο μήνα και 12 σερί κερδοφόρες συνεδριάσεις αυτό το μήνα.

«Κλειδί» στη συνεδρίαση θα είναι το εάν ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα υποδείξει πάλι μια αύξηση στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, ενώ αναλύει τον αντίκτυπο που είχαν οι προηγούμενες αυξήσεις στην οικονομία.

Ο Πάουελ είχε πει ότι η Fed δεν είναι δεσμευμένη σε ένα μοτίβο αυξήσεων, που διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά έχει πει ότι είναι πιθανός ένας πιο αργός ρυθμός αυξήσεων.

Επαναλαμβανόμενη ιστορία

Η πολιτική της Fed, ωστόσο, ενισχύεται από την πεποίθηση ότι όταν πρόκειται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι προτιμότερο να κάνουμε πολλά παρά λίγα.

Η τρέχουσα περίοδος των αυξήσεων των επιτοκίων ήταν η πιο σοβαρή που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και πολλά άλλα ανεπτυγμένα έθνη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αυτή η τελευταία περίοδος αντανακλά επίσης πολλούς προβληματισμούς της Fed, όπως το ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποχώρησαν πολύ σύντομα από τη μάχη για τον πληθωρισμό και κατέληξαν να έχουν ένα ακόμη χειρότερο πρόβλημα.

Η γρήγορη υποχώρηση από τη μάχη με τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970-αρχές της δεκαετίας του 1980 με υψηλές τιμές και αδύναμη ανάπτυξη, ενώ αν επεκταθεί κατά πολύ η περίοδος αυξήσεων, η χώρα κινδυνεύει με μια νέα ύφεση.

Όπως είπε ο Στίβεν Μπλιτζ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στο Globaldata TSLombard, μια «υπερβολική αύξηση και συζήτηση για ήπια προσγείωση στη συνεδρίαση της Τετάρτης θα ήταν λάθος για τη Fed».

«Τα αεροπλάνα προσγειώνονται, οι οικονομίες όχι. Οι οικονομίες είναι μια συνεχής δυναμική διαδικασία

«Η οικονομία οδεύει σε ύφεση, αλλά αν με κάποιο τρόπο αποφευχθεί, τότε ο αποπληθωρισμός αυτής της στιγμής θα αποδειχθεί φευγαλέος, όπως επίσης και η εμπιστοσύνη της Fed για το ότι βρίσκονται στο τέλος αυτού του κύκλου αυξήσεων».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 26 Ιουλ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.