ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: «Ελεύθερη πτώση» στη μεταποίηση-Σε χαμηλό τριετίας ο PMI

12:37 - 01 Αυγ 2023 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: «Ελεύθερη πτώση» στη μεταποίηση-Σε χαμηλό τριετίας ο PMI
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τις εποχές εδραίωσης του COVID-19, καθώς η ζήτηση μειώθηκε ξανά παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν απότομα τις τιμές τους.

Αξιοσημείωτη αδυναμία καταγράφηκε στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καταγράφηκε επίσης σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τον Ιούνιο.

Ο δείκτης PMI Tου τομέα μεταποίησης της HCOB, τον οποίο καταρτίζει η S&P Global, έπεσε τον Ιούλιο στις 42,7 μονάδες από τις 43,4 μονάδες του Ιουνίου, το χαμηλότερο σημείο δηλαδή από το Μάιο του 2020, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παραμένει σε συρρίκνωση.

Ο υποδείκτης της παραγωγής, που ενσωματώνεται στον σύνθετο PMI και θεωρείται ως καλή ένδειξη της υγείας μιας οικονομίας, επίσης υποχώρησε στο 42,7 από το 44,2 τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας.

«Φαίνεται ότι η ύφεση στη μεταποίηση ήρθε για να μείνει στην Ευρωζώνη», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

«Οι οξύτερες μειώσεις της παραγωγής, οι νέες παραγγελίες και οι όγκοι αγορών στην αρχή του τρίτου τριμήνου ενισχύουν την άποψή μας ότι η οικονομία στο σύνολό της βρίσκεται σε ανώμαλη πορεία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», συμπλήρωσε.

Η ζήτηση πραγματοποίησε επίσης «βουτιά», παρά τη μείωση του κόστους των εισροών (με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών), κάτι που κατέστησε δυνατόν στα εργοστάσια να μειώσουν τις χρεώσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγής διολίσθησε σε χαμηλό σχεδόν 14 ετών στο 45 από το 47 προηγουμένως

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.