ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ-Υπόθεση Τζόρτζια: Απορρίπτει τις κατηγορίες εκμεταλλευόμενος την προεδρική ασυλία

19:59 - 08 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
Τραμπ-Υπόθεση Τζόρτζια: Απορρίπτει τις κατηγορίες εκμεταλλευόμενος την προεδρική ασυλία
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να απορρίψει τις εις βάρος του κατηγορίες για την υπόθεση της Τζόρτζια, υποστηρίζοντας ότι προστατεύεται από τη δίωξη βάσει της προεδρικής ασυλίας. Ότι δηλαδή οι παρεμβάσεις που έκανε για το αποτέλεσμα των εκλογών στη συγκεκριμένη Πολιτεία το βράδυ των εκλογών, ήταν εντός των προεδρικών αρμοδιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί ασυλίας, κατατέθηκαν τη Δευτέρα (8/1) στο πλαίσιο της αίτησης για την απόρριψη των ποινικών κατηγοριών σε επίπεδο πολιτείας εναντίον του. Είναι δε παρόμοιοι με εκείνους που υποστήριξε η ομάδα υπεράσπισής του στην ομοσπονδιακή υπόθεση υπονόμευσης των εκλογών.

Το κατηγορητήριο στην υπόθεση αυτή κατηγορεί τον πρόεδρο Τραμπ για πράξεις που βρίσκονται «στην καρδιά» των επίσημων αρμοδιοτήτων του ως προέδρου.

«Το κατηγορητήριο παρεμποδίζεται από την προεδρική ασυλία και θα πρέπει η κατηγορία να απορριφθεί», αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε ο δικηγόρος του Τραμπ.

Η κατάθεση που έγινε στην υπόθεση της Τζόρτζια επαναλαμβάνει αυτό που οι δικηγόροι του πρώην προέδρου έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει - ότι ο Τραμπ εργαζόταν υπό την επίσημη ιδιότητά του ως πρόεδρος όταν φέρεται να υπονόμευσε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 και ως εκ τούτου έχει ασυλία.

Ο δικηγόρος του Τραμπ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες πράξεις στο κατηγορητήριο του εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις «βρίσκονται ακριβώς εντός των επίσημων καθηκόντων του προέδρου».

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με τη διοίκηση των εκλογών του 2020, η επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για να ερευνήσει τις εκλογές και η προτροπή προς τον αντιπρόεδρο και τα μέλη του Κογκρέσου να ασκήσουν τα καθήκοντά τους για το δημόσιο καλό.

Ως εκ τούτου, η παραπομπή του Τραμπ τόσο στην υπόθεση της Τζόρτζια όσο και στην ομοσπονδιακή υπόθεση είναι αντισυνταγματική, διότι οι πρόεδροι δεν μπορούν να διώκονται ποινικά για «επίσημες πράξεις», εκτός εάν παραπεμφθούν και καταδικαστούν από τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Την Τρίτη (9/1), το Εφετείο της Ουάσινγκτον θα ακούσει τα επιχειρήματα των δικηγόρων του Τραμπ και του ειδικού συμβούλου Τζακ Σμιθ σχετικά με τους ίδιους δύο ισχυρισμούς περί ασυλίας, εκδίκαση στην οποία θα παραστεί και ο ίδιος ο Τραμπ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:00 - 08 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.