ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «σκαριά» η έκδοση κάρτας αναπηρίας στην ΕΕ

12:38 - 11 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
Στα «σκαριά» η έκδοση κάρτας αναπηρίας στην ΕΕ
Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε ομόφωνα τη θέση της για την έκδοση κάρτας αναπηρίας, με 39 ψήφους υπέρ, καμία ψήφο κατά και καμία αποχή και το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια κατά τη σύνοδο του Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την τελική μορφή του νόμου ενώ, τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει για τη θέση τους

Το σχέδιο της κάρτας αναπηρίας της ΕΕ. για την υποστήριξη του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην ελεύθερη κυκλοφορία, προβλέπει ίσα δικαιώματα και προϋποθέσεις για τους κατόχους της κάρτας αναπηρίας της ΕΕ ή της κάρτας στάθμευσης όταν ταξιδεύουν ή επισκέπτονται άλλες χώρες της ΕΕ

Η Κάρτα Αναπηρίας ΕΕ θα εκδίδεται εντός 60 ημερών, η Κάρτα Στάθμευσης ΕΕ εντός 30 ημερών, και οι δύο δωρεάν.

Και τούτο διότι, τα άτομα με αναπηρία συναντούν τακτικά εμπόδια όταν ταξιδεύουν σε άλλο κράτος μέλος , καθώς το καθεστώς αναπηρίας τους δεν αναγνωρίζεται πάντα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία να ταξιδεύουν στην ΕΕ διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ειδικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της στάθμευσης, σε όλα τα κράτη μέλη.

Και οι δύο κάρτες θα είναι για πολίτες της ΕΕ των οποίων το καθεστώς αναπηρίας και τα δικαιώματα αναγνωρίζονται από το κράτος μέλος στο οποίο διαμένουν, τα μέλη της οικογένειάς τους και τα άτομα που τους συνοδεύουν ή τους βοηθούν.

Για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε επιδόματα και κοινωνική βοήθεια για όσους εργάζονται ή σπουδάζουν σε άλλο κράτος μέλος, οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την πρόταση για την προσωρινή προστασία των κατόχων ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας που μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος για εργασία ή σπουδές, έως ότου αναγνωριστεί επίσημα το καθεστώς τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ταξιδεύουν για ένα πρόγραμμα κινητικότητας της ΕΕ, όπως το Erasmus+.

Η εισηγήτρια, ευρωβουλευτής της Ομάδας Renew από την Σλοβακία Lucia Ďuriš Nicholsonová δήλωσε:

«Με την υιοθέτηση αυτού του κρίσιμου νομοθετήματος, τα άτομα με αναπηρίες είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την οριστικοποίηση του νέου νόμου σε μόλις λίγους μήνες, γεγονός που δείχνει τη βούλησή μας να παραδώσουμε για τα άτομα με αναπηρία που περίμεναν πολλά χρόνια για αυτήν τη νομοθεσία.

Η οδηγία εγκρίθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε γρήγορα στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τις κάρτες το συντομότερο δυνατό».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.