ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ifo Δρέσδης: Συνδέει την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής

13:15 - 16 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
Ifo Δρέσδης: Συνδέει την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής
Το Παράρτημα της Δρέσδης του Ινστιτούτου ifo έχει ταχθεί υπέρ της σύνδεσης της ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

«Ορισμένες από τις γειτονικές μας χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να το κάνουν αυτό, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία», λέει ο ειδικός στις συντάξεις του ifo, Joachim Ragnitz. Στην Ολλανδία ισχύει ο ακόλουθος κανόνας: εάν οι άνθρωποι ζουν τρία χρόνια περισσότερο, πρέπει να εργαστούν δύο χρόνια περισσότερο και να λάβουν ένα ακόμη έτος σύνταξης. Αυτό θα σήμαινε ότι η αναλογία των συνταξιούχων προς τον ενεργό πληθυσμό παραμένει σταθερή σε περίπου 40 τοις εκατό μετά το 2040 αντί να αυξηθεί σχεδόν στο 50 τοις εκατό, όπως προβλέπεται επί του παρόντος.

Θα άξιζε επίσης να μην συνδέουμε πλέον τις αυξήσεις των συντάξεων με τις αυξήσεις των μισθών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά με το ποσοστό πληθωρισμού, που είναι γενικά χαμηλότερος. Αυτό θα επιβραδύνει την αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, σημειώνει το ifο Δρέσδης.

Συχνά γίνονται εκκλήσεις για την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και των δημοσίων υπαλλήλων στην καταβολή εισφορών, αλλά οι ερευνητές του ifo υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει νόημα. Αυτή η λύση θα ανακούφιζε τα συνταξιοδοτικά ταμεία βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα, οι πληρωμές για αυτές τις ομάδες θα ήταν σημαντικά υψηλότερες, εν μέρει επειδή έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.