Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Το μεσημέρι της Δευτέρας (27/1) τα futures του Arabica -παράδοσης Μαρτίου- στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κέρδιζαν 0,89% στα 350,77 δολάρια ανά 37.500 λίβρες, ενώ είχαν φτάσει πρόσκαιρα και τα 382 δολάρια καταγράφοντας αύξηση έως και 2,3% τη Δευτέρα, ενώ καταγράφουν άνοδο άνω του 80% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.
Η Κολομβία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος για την ποικιλία arabica.
Ο Τραμπ διέταξε το Σαββατοκύριακο την κυβέρνησή του να επιβάλει δασμούς και κυρώσεις στην Κολομβία επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση δύο στρατιωτικών αεροσκαφών που μετέφεραν απελαθέντες μετανάστες. Λίγο αργότερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα αναβάλει την επιβολή των μέτρων αυτών μετά την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των απελαθέντων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αυτή αναστάτωσε τις προοπτικές για τις αποστολές καφέ σε μια εποχή που τα πιο ενεργά fitures για την ποικιλία arabica έχουν αυξηθεί εν μέσω ελλείψεων στη συγκομιδή σε μεγάλους παραγωγούς. Η περιορισμένη παραγωγή σε μεγάλες χώρες παραγωγούς, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, έχουν επηρεάσει την προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς, η οποία σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλό 25 ετών την περίοδο 2024-2025.