Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Μιλώντας σε συνάντηση των στρατιωτικών συμμάχων της Ουκρανίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Χέγκσεθ έκανε την πιο σαφή και ωμή δημόσια δήλωση μέχρι στιγμής σχετικά με την προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στον σχεδόν τριετή πόλεμο.
Είπε επίσης στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ ότι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Θέλουμε, όπως και εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», δήλωσε ο Χέγκσεθ στη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών που έχουν συμμαχήσει με την Ουκρανία.
«Το κυνήγι αυτού του απατηλού στόχου θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά», πρόσθεσε. Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές σε μια ένοπλη εξέγερση κατά των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.
Η Μόσχα ελέγχει σήμερα περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Ο Χέγκσεθ δήλωσε ότι οποιαδήποτε βιώσιμη ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει».
Αλλά, είπε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις». Αντ' αυτού, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να υποστηρίζονται από «ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
«Εάν αυτά τα στρατεύματα αναπτυχθούν ως ειρηνευτές στην Ουκρανία σε οποιοδήποτε σημείο, θα πρέπει να αναπτυχθούν ως μέρος μιας μη ΝΑΤΟϊκής αποστολής και δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το άρθρο 5», είπε, αναφερόμενος στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας.