Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Εμμένουμε στους κανόνες που επιβάλλουν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί», δήλωσε ο Μερτς σε μια συζήτηση στο πάνελ της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια, σύμφωνα με μετάδοση του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του, τη Χριστιανική Ένωση, να προηγείται ενόψει των γενικών εκλογών στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου.
Η Γερμανία υπερασπίζεται σθεναρά την ελευθερία του λόγου «αλλά οι ψευδείς ειδήσεις και η ρητορική μίσους εξακολουθούν να υπόκεινται σε νομικούς περιορισμούς», πρόσθεσε ο Μερτς.
Ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, νωρίτερα το Σάββατο (15/2), επέπληξε έντονα την επίθεση του Βανς στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προσφορές για πολιτική επιρροή από ακροδεξιές ομάδες όπως το AfD της Γερμανίας.
Ανοιχτός για παράδοση πυραύλων Taurus στους Ουκρανούς ο Μερτς
Ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε για άλλη μια φορά την προθυμία του για την παράδοση πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία. «Θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε αυτές τις παραδόσεις. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά μόνο εάν είμαστε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπως μεταδίδει το tagesschau.de.
Μέχρι στιγμής, η Γερμανία δεν έχει παραδώσει πυραύλους Taurus στο Κίεβο, καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι αντίθετος σε αυτό. Ωστόσο, ο Μερτς δήλωσε ότι δύο χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, προμηθεύουν ήδη πυραύλους cruise στην Ουκρανία: «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε για μια κοινή θέση σχετικά με το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό και πώς μπορούμε να το οργανώσουμε». Όσον αφορά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ο Μερτς τόνισε επίσης για άλλη μια φορά ότι -σε αντίθεση με τον Σολτς- θέλει να χρησιμοποιήσει χρήματα από τον τακτικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ωστόσο, το ερώτημα από πού θα προέλθουν στην πραγματικότητα αυτά τα χρήματα παραμένει αναπάντητο, καθώς ο Σολτς είχε προηγουμένως για άλλη μια φορά ταχθεί υπέρ μιας μεταρρύθμισης του φρένου χρέους στη διάσκεψη για την ασφάλεια, προκειμένου η Γερμανία να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις στον στρατό και τα όπλα μέσω νέου χρέους. Είναι σημαντικό να μην εκτραπούν τα χρήματα από άλλα ομοσπονδιακά καθήκοντα, όπως η οδοποιία ή η κοινωνική πρόνοια, δήλωσε ο Σολτς.
Όχι σε ουκρανική ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς τάχθηκε κατά της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Είναι απαράδεκτο για ένα μόνο μέλος να αποφασίζει οτιδήποτε άλλο από αυτό που αποφασίστηκε σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μερτς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στην απόρριψη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson εξέφρασε παρόμοια άποψη.
«Σεβόμαστε τις εκλογές στις ΗΠΑ και περιμένουμε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις εκλογές μας εδώ», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης Friedrich Merz σε πάνελ σχετικά με τις κατηγορίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ JD Vance. «Η ελευθερία του λόγου παραμένει ελευθερία του λόγου και παραμένει μέρος της ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας μας. Αλλά οι ψευδείς ειδήσεις και η ρητορική μίσους πρέπει να ελέγχονται από ανεξάρτητα δικαστήρια».
Κανένα όφελος για τις ΗΠΑ από έναν εμπορικό πόλεμο
Επίσης, τάχθηκε κατά των δασμών ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης. «Δεν πιστεύουμε στους εμπορικούς πολέμους», τόνισε ο Μερτς. Αντίθετα, πιστεύουμε στις ανοιχτές αγορές. «Πιστεύουμε ακράδαντα στο ελεύθερο εμπόριο και τις ανοιχτές αγορές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μηδενίσουμε τους δασμούς το συντομότερο δυνατό». Ο Mερτς πρόσθεσε: «Δεν πιστεύουμε στις εμπορικές συγκρούσεις ή ακόμη και στους εμπορικούς πολέμους.»
Αύξηση αμυντικών δαπανών
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της CDU/CSU όσον αφορά τη γερμανική εξωτερική πολιτική. Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας δεν είναι μόνο μια επίθεση κατά της ίδιας της χώρας, αλλά και κατά της πολιτικής τάξης που εγκαθιδρύθηκε μετά το 1990. «Γι' αυτό το λόγο στηρίζουμε την Ουκρανία». Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει την Ουκρανία σε θέση ισχύος.