ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζήτηση πετρελαίου: Το τρίτο «κύμα» της πανδημίας επιβραδύνει την ανάκαμψη

15:08 - 19 Ιαν 2021 | Εμπορεύματα
Ζήτηση πετρελαίου: Το τρίτο «κύμα» της πανδημίας επιβραδύνει την ανάκαμψη
Νέο πλήγμα αναμένεται να υποστεί η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας, προτού έρθει βοήθεια από τα εμβόλια και τα μέτρα τόνωσης στο δεύτερο μισό του έτους, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (19/1) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Το κλείσιμο των συνόρων, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα lockdown θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη ζήτηση για καύσιμα μέχρι να υπάρξει ευρύτερος εμβολιασμός, κατά πάσα πιθανότητα μόνο στο δεύτερο μισό του έτους», αναφέρει η μηνιαία έκθεση του Οργανισμού.

Σημειώνοντας ότι η βελτίωση της ζήτησης του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστράφηκε τον Δεκέμβριο ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το πρώτο τρίμηνο κατά 580.000 βαρέλια ημερησίως και την εκτίμηση για το 2021 κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης φέτος, και οι προσπάθειες των μεγάλων παραγωγών να ισορροπήσουν την αγορά περιορίζοντας την παραγωγή έχουν βοηθήσει στη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως.

Δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης στο δεύτερο μισό του έτους, ωστόσο, «πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο πετρέλαιο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.