ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοντά στα $60 το πετρέλαιο λόγω επενδυτικής αισιοδοξίας και ΟΠΕΚ

14:52 - 05 Φεβ 2021 | Εμπορεύματα
Κοντά στα $60 το πετρέλαιο λόγω επενδυτικής αισιοδοξίας και ΟΠΕΚ
Το πετρέλαιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο την Παρασκευή (5/2), πλησιάζοντας τα 60 $ το βαρέλι, με ώθηση από την αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη και τις περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημειώνει άνοδο 1,1%, στα 59,48 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Φεβρουαρίου του 2020, στα 59,75 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ κινείται ψηλότερα 1,1%, στα 56,87 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε τα 57,09 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή που έχει φτάσει από τις 22 Ιανουαρίου πέρυσι.

«Οι συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές για τις αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής της χρηματιστηριακής OANDA, σύμφωνα με το Reuters. 

Το Brent βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση άνω του 6%. Την τελευταία φορά που έφτασε κοντά στα 60 δολάρια, η πανδημία δεν είχε ακόμη συμβεί, οι οικονομίες ήταν ανοιχτές και οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι να ταξιδεύουν, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα τζετ ήταν πολύ υψηλότερη.

Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων COVID-19 τροφοδοτεί τις ελπίδες για μείωση των lockdowns, ενισχύοντας τη ζήτηση καυσίμων. Ωστόσο, ακόμη και οι αισιόδοξοι της ζήτησης, όπως ο ΟΠΕΚ, δεν αναμένουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα το 2021.

Το πετρέλαιο κέρδισε, επίσης, υποστήριξη από τις περικοπές στην παραγωγή από μεγάλους «παίκτες» της αγοράς. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, επέμειναν στην πολιτική τους περί περιορισμού του εφοδιασμού σε συνάντηση την Τετάρτη (3/2). Οι περικοπές ρεκόρ του ΟΠΕΚ+ βοήθησαν στην άνοδο των τιμών από τα ιστορικά χαμηλά πέρυσι.

«Η πειθαρχία του ΟΠΕΚ+ ήταν πραγματικά θετική», δήλωσε ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικός της αγοράς στην CMC Markets.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.