ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό 10ετίας η τιμή του καφέ- Οι βασικοί λόγοι

11:25 - 08 Δεκ 2021 | Εμπορεύματα
Σε υψηλό 10ετίας η τιμή του καφέ- Οι βασικοί λόγοι
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών βρίσκονται λίγο πριν από το τέλος του έτους οι τιμές του καφέ.

Όπως αναφέρουν οι FT, οι traders στρέφονται στα futures, σε προϊόντα που τους επιτρέπουν να εξασφαλίζουν παράδοση σε καθορισμένη τιμή, καθώς ανησυχούν πως ίσως δεν μπορέσουν να αποκτήσουν επαρκή αποθέματα στην «φυσική αγορά», όπου μπορούν να είναι πιο επιλεκτικοί ως προς το προϊόν που θα λάβουν.

Με τη σειρά τους, μειώνονται τα αποθέματα στο Intercontinental Exchange, ένα από τα βασικά σημεία για το trading των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των futures, όπως αναφέρουν οι traders.

Τα futures για τους κόκκους του υψηλότερης ποιότητας καφέ Arabica κινούνται τώρα στα 2,50 δολάρια η λίβρα, σχεδόν διπλάσια από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν στις αρχές του 2021. Την ίδια ώρα, το Coffee Exporters Council of Brazil, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ του κόσμου, είπε πως οι traders δυσκολεύονται να κλείσουν containers και πλοία, και αντιμετωπίζουν συχνά καθυστερήσεις στη φόρτωση από ναυτιλιακές εταιρείες. Όπως επισήμανε, ο όγκος των εξαγωγών καφέ μειώθηκε τον Οκτώβριο 24% σε σχέση με πέρυσι.

Στο ράλι των τιμών συμβάλλουν επίσης η ξηρασία και οι κακές καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.