ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου- Περιορισμένη ζήτηση

13:00 - 14 Απρ 2022 | Εμπορεύματα
Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου- Περιορισμένη ζήτηση
Πτωτικά κινούνται την Πέμπτη (14/4) οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω χαμηλών όγκων συναλλαγών ενόψει των διακοπών του Πάσχα, καθώς οι έμποροι στάθμισαν μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ έναντι του περιορισμού της παγκόσμιας προσφοράς.

Βέβαια, οι τιμές, τόσο για το αμερικανικό αργό, όσο και για το μπρεντ, παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η κατάσταση μπορεί να ενταθεί, καθώς σημαντικοί έμποροι αργού πετρελαίου πρόκειται να μειώσουν τις αγορές από τη ρωσική αγορά από τα μέσα Μαΐου, ανέφεραν ανώνυμες πηγές στο Reuters την Πέμπτη.

Η κίνηση που θα περιορίσει τις αγορές αργού από τη Ρωσία έρχεται καθώς οι έμποροι απομακρύνονται από τυχόν ενέργειες που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαΐου, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει απαγόρευση για το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Οι τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ - αν και μια οριστική απαγόρευση έχει συζητηθεί χωρίς επιτυχία - δεν περιλαμβάνουν το αργό που αγοράζεται από την Gazpromneft ή τη Rosneft, εάν είναι «απαραίτητες» για τη διατήρηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Η ασάφεια της λέξης «απαραίτητο», ωστόσο, αναγκάζει τους εμπόρους να αναρωτηθούν εάν η υπηρεσία ως διαμεσολαβητής πληροί τις προϋποθέσεις.

Η Shell, άλλωστε, έχει ήδη σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία εδώ και εβδομάδες, αλλά το μόνο πράγμα που φαίνεται να έχει διαπιστωθεί είναι ότι, εάν ποτέ συμφωνηθεί, θα επρόκειτο για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών και όχι για ξαφνική αναστολή.

Το μεσημέρι της Πέμπτης το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,85% στα 103,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,01% στα 107,69 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση και για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 3,251% στα 101,900 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός διολισθαίνει 0,73% στα 1.970,20 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι πέφτει 1,04% στα 25,76 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός κερδίζει 0,31% στα 4,7272 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0913 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,13% στο 1,3133 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8309 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.