ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κυρώσεις... εκτοξεύουν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου Κύριο

12:03 - 04 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Οι κυρώσεις... εκτοξεύουν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται την Τετάρτη (4/5), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε τα σχέδια για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη ένα σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να βαθύνει η απομόνωση της Μόσχας.

Τα μέτρα της Επιτροπής περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού εντός έξι μηνών και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022, ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν, η οποία δεσμεύτηκε επίσης να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης τις ανακοινώσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη, που αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση του υψηλού πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης του ισολογισμού της.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού και καυσίμων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου, περισσότερο από την αναμενόμενη πτώση 800.000 βαρελιών που εκτιμάται σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακόμα, ο παγκόσμιος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, με τα lockdown της Κίνας να είναι είναι ο βασικός συντελεστής σε αυτό.

«Η μεγάλη εικόνα είναι σαφώς αρνητική για τη ζήτηση εμπορευμάτων», επεσήμανε η Καρολάιν Μπάινς, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της Capital Economics, προσθέτοντας ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια άρχισαν να μειώνουν τις δαπάνες.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους την Πέμπτη αναμένεται να επιμείνουν στην πολιτική τους για μια ακόμη μηνιαία αύξηση της παραγωγής.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 3,43% στα 105,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 3,28% στα 108,38 δολάρια το βαρέλι.

«Σκαρφαλώνει» και το φυσικό αέριο

Οι κυρώσεις ανεβάζουν και τις τιμές του φυσικού αερίου. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνουν 5,606% στα 105 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,11% στα 1.868,51 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,11% στα 22,691 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,74% στα 4,3145 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0526 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,16% στο 1,2518 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,841 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.