ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα ενισχύει την παραγωγή άνθρακα, απαντώντας στις υψηλές τιμές

10:08 - 24 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Η Κίνα ενισχύει την παραγωγή άνθρακα, απαντώντας στις υψηλές τιμές
Η Κίνα αύξησε την παραγωγή άνθρακα για να αντισταθμίσει τις μειώσεις στις εισαγωγές άνθρακα και LNG εν μέσω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, ενώ η κατανάλωση άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται.

Η συνολική προσφορά φυσικού αερίου της Κίνας, που περιλαμβάνει την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές LNG, μειώθηκε κατά 6,6% σε ετήσια βάση στα 28,85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Από αυτή τη συνολική προσφορά, οι εισαγωγές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη πτώση. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου φυσικού αερίου και LNG, κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 στα 16,07 Bcm και μειώθηκαν κατά 30% στα 11,15 Bcm τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Οι εισαγωγές LNG σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς το Μάριο μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση στα 4,63 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. Οι εισαγωγές LNG του Απριλίου πλησίασαν στο χαμηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με τα τελωνεία και τα ναυτιλιακά στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, η εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 395,79 εκατομμυρίων τόνους τον Μάρτιο, πριν υποχωρήσει σε περίπου 362,80 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η πτώση του Απριλίου πιθανότατα οφειλόταν στο γεγονός ότι ορισμένα ανθρακωρυχεία μικρού μεγέθους μείωσαν την παραγωγή λόγω της αυστηρότερης εποπτείας για την ασφάλεια,  αλλά η μέση μηνιαία παραγωγή κινείται κατά 12% υψηλότερα από έτος σε έτος.

Η Κίνα εισήγαγε 75,41 εκατομμύρια τόνους άνθρακα το πρώτο τετράμηνο του 2022, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 5% περίπου της συνολικής της προσφοράς περίπου 1.523 εκατομμυρίων τόνους κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκριτικά, οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50% της συνολικής προσφοράς φυσικού αερίου για την Κίνα.

Η ζήτηση φυσικού αερίου συρρικνώνεται

Η ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας έχει καταπνιγεί καθώς ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των μη προσιτών τιμών, ανέφεραν πηγές της αγοράς.

Πηγή με παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί τόσο με φυσικό αέριο όσο και με άνθρακα στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ είπε ότι η εταιρεία κοινής ωφέλειας θα μεγιστοποιήσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και θα ελαχιστοποιήσει την παραγωγή με αέριο το 2022.

Αλλαγή πολιτικής

Πολλά πρόσφατα μέτρα ανακοινώθηκαν για την τόνωση της παραγωγής άνθρακα και τη χρηματοδότηση έργων άνθρακα. Στις 11 Μαΐου, το Κρατικό Συμβούλιο δήλωσε ότι σχεδιάζει να εισφέρει 10 δισεκατομμύρια γιουάν για να υποστηρίξει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε στις 26 Απριλίου ότι θα αυξήσει τα ποσοστά δανεισμού για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων άνθρακα για να στηρίξει την ανάπτυξη άνθρακα και να ενισχύσει την ικανότητα αποθήκευσης.

Επιπλέον, η Κίνα μείωσε τους δασμούς εισαγωγής για όλους τους τύπους άνθρακα στο μηδέν από την 1η Μαΐου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 28 Απριλίου. Η Κίνα προηγουμένως επέβαλε δασμούς 3% έως 6% στον εισαγόμενο άνθρακα, ανάλογα με την ποιότητά του. Τα πρόσφατα μέτρα για την ενίσχυση του εφοδιασμού με άνθρακα έχουν στόχο να αποτρέψουν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας παρόμοιες με αυτές του 2021 και να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν οι ανάλογες προμήθειες για την κάλυψη αναγκών ενέργειας.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.