ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορεί η Ρωσία να κόψει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη;

10:21 - 28 Ιουν 2022 | Εμπορεύματα
Μπορεί η Ρωσία να κόψει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη;
Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) πρέπει να προετοιμαστούν για την πλήρη διακοπή των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον, και αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Ευρώπης, προειδοποίησε ένας αναλυτής σύμφωνα με το CNBC.

"Η G7 πρέπει να προετοιμαστεί για διακοπή του φυσικού αερίου. Η G7 μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια διακοπή του πετρελαίου. Υπάρχουν άλλες προμήθειες που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν σε όλο τον κόσμο, αλλά το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διακοπεί και αυτό θα είχε συνέπειες", δήλωσε στο CNBC ο Jeffrey Schott, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά.

"Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει σημαντικά τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και μέσω της Ουκρανίας, οπότε το κλείσιμο των αγωγών δεν είναι αδιανόητο. Η Ρωσία πουλάει επίσης λίγο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη, αλλά όχι τόσο πολύ", ανέφερε.

"Η ολική διακοπή των ρωσικών προμηθειών θα προκαλούσε αγορές φυσικού αερίου με δελτίο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", είπε. "Οι ρωσικές προμήθειες θα αντισταθμίζονταν εν μέρει από τις αυξημένες εισαγωγές LNG, τις αυξημένες προμήθειες από τη Νορβηγία και την Αλγερία, τη στροφή των καυσίμων σε άνθρακα", σημείωσε.

Η Gazprom, ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Η κίνηση αυτή ώθησε τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία να δηλώσουν ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν και πάλι στον άνθρακα.

Καθώς η παγκόσμια πίεση συνεχίζει να στοχεύει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με "μια πολύ δύσκολη κατάσταση", δήλωσε ο Schott.

"Παίζουν με το χρόνο. Όσο περισσότερο υπάρχει εχθρότητα κατά της Ρωσίας, τόσο περισσότερο ο Πούτιν απειλεί και ίσως προβεί στο να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.