ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα άρει την απαγόρευση άνθρακα της Αυστραλίας

19:58 - 20 Ιουλ 2022 | Εμπορεύματα
Η Κίνα άρει την απαγόρευση άνθρακα της Αυστραλίας
Οι προσδοκίες ότι ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping θα ανακαλέσει την ανεπίσημη απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία αυξάνονται καθώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας συνεχίζουν να εντείνονται.

Δεν υπάρχει επίσημη ένδειξη από το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ότι θα καταργήσει την απαγόρευση, αλλά αναλυτές στην Κίνα λένε ότι το αυξανόμενο κόστος του άνθρακα που εισάγεται από άλλες χώρες πλήττει τόσο τις χαλυβουργίες όσο και τον ενεργειακό τομέα. Η υψηλή τιμή του εισαγόμενου άνθρακα έχει αρχίσει να προκαλεί τεράστιο πόνο στον τομέα του χάλυβα της χώρας.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι μια πρόταση για την επανέναρξη των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία υποβλήθηκε σε ανώτερους ηγέτες στην Κίνα, εν μέσω φόβου ότι οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερο άνοδο στις παγκόσμιες τιμές.

Αναφορές σημειώνουν ότι η ηγεσία της Κίνας ανησυχεί για την επανάληψη των ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι που σημειώθηκαν όταν οι υψηλές παγκόσμιες τιμές θερμικού άνθρακα κατέστησαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ασύμφορη για πολλούς φορείς εκμετάλλευσης σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Σε εκείνη τη συνάντηση, ο κ. Wang είπε ότι η Κίνα ήταν πρόθυμη να «επανορθώσει» τη σχέση της με την Αυστραλία , αν και έθεσε ακόμα τέσσερις απαιτήσεις από την αυστραλιανή πλευρά για τη βελτίωση των δεσμών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Shu Jueting δήλωσε σε τακτική ενημέρωση Τύπου ότι ελπίζει η Αυστραλία να υποστηρίξει την αρχή του αμοιβαίου σεβασμούγια τη βελτίωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Οι εικασίες για τον άνθρακα προέκυψαν καθώς η κυβέρνηση της Κίνας ανέφερε πολύ χειρότερα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο από ό,τι αναμενόταν. Η εγχώρια κατανάλωση είναι επίσης αδύναμη, με τις εισαγωγές τον Ιούνιο επίσημα μόνο 1 τοις εκατό υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.