ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σιτηρά: Η πρώτη αντίδραση των αγορών στις εξαγωγές από Ουκρανία

11:43 - 02 Αυγ 2022 | Εμπορεύματα
Σιτηρά: Η πρώτη αντίδραση των αγορών στις εξαγωγές από Ουκρανία
Απέπλευσε χθες, Δευτέρα, το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου Razoni, χωρητικότητας 29.292 dwt ,από το λιμάνι της Οδησσού και έγινε το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα από τα ουκρανικά ύδατα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αρχίσει να στέλνει περίπου 18 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν «παγιδευτεί» στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Πλέον, οι ανανεωμένες αποστολές έχουν τη δυνατότητα να ανακουφίσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην Washington Post, υπάρχουν ακόμα δεκαέξι γεμάτα πλοία στη σειρά για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία που μεταφέρουν καλαμπόκι, σιτάρι, ηλιόσπορο και λάδι.

Πώς επηρεάζονται οι τιμές των σιτηρών;

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού είναι επί του παρόντος 8 δολάρια ανά μπουσέλ, σημειώνοντας σταδιακή πτώση τους τελευταίους δύο μήνες από το ανώτατο όριο των 12,50 δολαρίων ανά μπουσέλ τον Μάιο.

«Η διαθεσιμότητα θα βοηθήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, ωστόσο υπάρχει και ο παράγοντας της ψυχολογίας. Θα έλεγα ότι το 10 τοις εκατό είναι διαθεσιμότητα σιτηρών, αλλά το 90 τοις εκατό είναι ψυχολογικό», τόνισε ο Michael Swanson της Wells Fargo, σχετικά με τις τιμές των σιτηρών και των βασικών εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες.

Από την πλευρά του, ο Pete Levangie, διευθύνων σύμβουλος της Bay State Milling, δήλωσε ότι για την εγχώρια αγορά των ΗΠΑ οι τιμές των τροφίμων δεν θα παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση λόγω αυτής της συμφωνίας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν πολύ λίγα σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Γενικότερα, οι ειδικοί φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι δυνητικά πολύ μεγάλης σημασίας για τους Ουκρανούς αγρότες, καθώς οικοδομεί πάλι την εμπιστοσύνη στον κλάδο.

«Η Ουκρανία εξάγει περίπου το 5 τοις εκατό των τροφίμων του κόσμου», τόνισε ειδικός μιλώντας στην Washington Post. «Εάν σημαδευτεί η οικονομία, οι φυτεύσεις του επόμενου έτους θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από φέτος. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτής της συμφωνίας είναι ότι έχει τη δύναμη να περιορίσει τις ουλές».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:45 - 02 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.