ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕΚ+: Πιθανή μείωση της παραγωγής αν... επιστρέψει το Ιράν

18:56 - 23 Αυγ 2022 | Εμπορεύματα
ΟΠΕΚ+: Πιθανή μείωση της παραγωγής αν... επιστρέψει το Ιράν
Οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που προτάθηκαν αυτή την εβδομάδα από τη Σαουδική Αραβία μπορεί να μην προχωρήσουν άμεσα και είναι πιθανό να συμπέσουν με την επιστροφή του Ιράν στις αγορές πετρελαίου εάν συνάψει πυρηνική συμφωνία με τη Δύση, όπως ανέφεραν εννέα πηγές του ΟΠΕΚ την Τρίτη (23/8) στο Reuters.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η μείωση της παραγωγής στην προσεχή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 5 Σεπτεμβρίου μπορεί να μην συμβεί άμεσα, αλλά θα μπορούσε να είναι απαραίτητη εάν μια πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015 φέρει επιπλέον όγκους στην αγορά πετρελαίου.

«Ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για να βγει το ιρανικό πετρέλαιο μετά την άρση των κυρώσεων», είπε μια πηγή.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια, λόγω των φόβων για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και ύφεση στη Δύση. Ωστόσο, η αγορά παραμένει περιορισμένη λόγω της χαμηλής προσφοράς, εκτός εάν το Ιράν είναι σε θέση να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων, το Ιράν θα χρειαστεί περίπου ενάμιση χρόνο για να φτάσει στην πλήρη παραγωγική του ικανότητα των 4 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως έναντι των 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που είναι σήμερα.

Τα επιπλέον βαρέλια θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά τη στιγμή που ο OΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις για την ανανέωση της συνεργασίας τους μετά το 2022.

Το Ιράν εξαιρείται από την υπάρχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου και είναι πιθανό να εξαιρεθεί για να ενισχύσει αρχικά την παραγωγή.

Πηγές είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια κατεύθυνση θα πάρει η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τον Σεπτέμβριο, αλλά ότι είναι πιθανό να εισαχθούν περικοπές αργότερα εάν γίνουν πραγματικότητα τα επιπλέον ιρανικά βαρέλια.

«Δεν υπάρχουν αριθμοί υπό συζήτηση προς το παρόν, αλλά τα συναισθήματα τείνουν προς την αναγκαιότητα περικοπών», είπε η πρώτη πηγή.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 bpd κάθε Ιούλιο και Αύγουστο. Ο οργανισμός συμφώνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής κατά άλλες 100.000 bpd τον Σεπτέμβριο, υπό την πίεση των μεγάλων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να μειώσουν τις τιμές.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ παρουσιάζουν υποπαραγωγή καθώς οι κυρώσεις και οι χαμηλές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα άφησαν τους περισσότερους ανίκανους να ανταποκριθούν στις ποσοστώσεις παραγωγής τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.