ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκτοξεύθηκε» πάνω από τα €310 ανά μεγαβατώρα το φυσικό αέριο

11:09 - 25 Αυγ 2022 | Εμπορεύματα
«Εκτοξεύθηκε» πάνω από τα €310 ανά μεγαβατώρα το φυσικό αέριο
Το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου συνεχίζεται «σπάζοντας» όλα τα κοντέρ.

Νέα ρεκόρ καταγράφει το φυσικό αέριο με τις τιμές χονδρικής σε Ολλανδία και Βρετανία να αυξάνονται, μετά την είδηση ​​για καθυστερημένη επανεκκίνηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Freeport, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο που αποτελεί και ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ξεπέρασε τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ενώ πριν από λίγο βρισκόταν πάνω από τα 310 ευρώ με άνοδο 6%.

Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία σημείωσαν άνοδο 18%, σε υψηλό όλων των εποχών.

«Η Ευρώπη απλά δεν έχει πρόσβαση σε αρκετές εναλλακτικές προμήθειες για να αντισταθμίσει εύκολα αυτές τις απώλειες ρωσικού αερίου», δήλωσε στο Bloomberg TV η Samantha Dart, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman Sachs Group Inc.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε τροχιά για να σπάσουν το ρεκόρ του Ιουλίου ως ο μήνας με τις υψηλότερες τιμές, με μόλις μία εβδομάδα να απομένει για να τελειώσει ο Αύγουστος», σημειώνουν οι αναλυτές της Rystad Energy. «Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, τότε οι χειμερινές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι δυσβάσταχτες για τους ευρωπαίους καταναλωτές μεγάλους και μικρούς», προσθέτουν.

«Οι τιμές ανεβαίνουν έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση για την καθυστερημένη επανεκκίνηση του εργοστασίου LNG των ΗΠΑ στο Freeport», εξηγούν αναλυτές στο Reuters. «Δεν είναι καλά νέα για την Ευρώπη, η οποία βασίζεται όλο και περισσότερο στο LNG για να αναπληρώσει το έλλειμμα στη ρωσική προσφορά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:09 - 25 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.